latinica  ћирилица
10/09/2021 |  07:29 ⇒ 08:13 | Autor: SRNA

Krenula kolona prema Tumarama za marš "Stazom egzodusa"

Kolona od 10 autobusa i nekoliko automobila pošla je jutros iz Doboja prema Tumarama, federalnoj opštini Lukovac, odakle će krenuti marš "Stazom egzodusa" prema Stogu kod Vozuće, u okviru obilježavanja 26 godina od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.
"Staza egzodusa" - kolona autobusa - Foto: SRNA
"Staza egzodusa" - kolona autobusaFoto: SRNA

 Organizator je Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja, čiji je predsjednik Zoran Blagojević rekao Srni da se dolazak u Tumare očekuje u 7.30 časova, gdje će biti dočekani učesnici i iz drugih lokalnih zajednica, nakon čega će prisustvovati službi u crkvi Presvete Trojice i primiti blagoslov.

Blagojević je poručio da će 14. godinu zaredom ukazati na stradanja i zvjerske zločine nad Srbima, poslati poruku da se i dalje traga za tijelima 129 nestalih boraca i civila, kao i da zločinci moraju biti kažnjeni.

Marš će početi u 8.00 časova u Tumarama na Ozrenu, a učesnici će se kretati stazom dugom 22 kilometra.

Blagojević je naveo da je riječ o kamionskom putu, koji ide pravcem Brijesnica Gornja-Kvrga-Malčići-Borovci-Lozna-Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

- Nakon marša, građani će se okupiti kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija i položeni vijenci - naveo je Blagojević.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta, podignutih u znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Blagojević je podsjetio da su Srbi iz Vozuće protjerani sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH, koja je, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive "Uragan 95", "Farz 95" i "Badr al Bosna".

Masovno stradanje Vozućana trajalo je od 10. do 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskim kontingentom međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenje Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.