latinica  ћирилица
10/09/2021 |  09:54 ⇒ 11:03 | Autor: RTS

Mesijev het-trik za istoriju (FOTO/VIDEO)

Sa tri postignuta pogotka na utakmici protiv Bolivije, argentinski fudbaler Lionel Mesi nadmašio je rekord čuvenog Pelea i postao najbolji strijelac u istoriji južnoameričkog internacionalnog fudbala.
Mesi (foto:goal.com) -
Mesi (foto:goal.com)

Argentinac je het-trikom u pobjedi od 3:0 nad Bolivijom obišao legendarnog Pelea, koji je sa 77 golova u dresu Brazila bio najbolji strijelac Јužne Amerike.

Mesi je u svom 153. nastupu za Argentinu sa nova tri gola stigao do 79 pogodaka u dresu nacionalnog tima.

Postao je najbolji strijelac u istoriji južnoameričkog internacionalnog fudbala, ali i najbolji strijelac KONMEBOL kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo - došao je do brojke od 26 i nadmašio Luisa Suareza koji je ostao na 25 golova.

Argentina je na sigurnom putu ka Svjetskom prvenstvu u Kataru pošto poslije osam odigranih mečeva u kvalifikacijama ima pet pobjeda, tri remija i nijedan poraz.

Argentinci su nakon utakmice na "Monumentalu" konačno sa navijačima proslavili i osvajanje trofeja Kopa Amerika, a Mesi je tokom slavlja i zaplakao.

Na legendarnoj "Marakani" u Rio de Žaneiru, Argentina je u julu ove godine pobijedila Brazil u finalu i došla do pehara namijenjenog najboljoj ekipi kontinenta - prvi put poslije 1993. godine.