latinica  ћирилица
10/09/2021 |  10:48 ⇒ 11:22 | Autor: TANЈUG

Vučić i patrijarh Porfirije: U Donjoj Gradini biće izgrađen memorijalni centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je danas, nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem, da je postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u kojem bi se podsjetilo na sve zločine nad srpskim narodom.
Aleksandar Vučić sa patrijarhom Porfirijem (Foto: instagram.com) -
Aleksandar Vučić sa patrijarhom Porfirijem (Foto: instagram.com)

- Danas smo konačno postigli dogovor, i prenosim potvrdu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini, na teritoriji Republike Srpske i BiH, podignemo veliki memorijalni centar u kojem bi podsjetili na sve zločine nad srpskim narodom, da ne bude zatrto njihovo stradanje - objasnio je Vučić u izjavi novinarima.

Srbija će finansirati izgradnju sa 80 odsto, a Republika Srpska sa 20 procenata.

Vučić je ukazao da je 80 godina je od stvaranja najmonstruoznije fabrike srmti u Evropi - sistema logora Јasenovac.

Preneo je da su tokom današnjeg sastanka bili u kontaktu sa Dodikom, i da je razgovarano kako i na koji način da se osnaži kultura pamćenja, kako da da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, šta je to šta može da država pomogne SPC koja ima značajnu ulogu u celom procesu.

- Razgovarali smo i čuli i od patrijarha i vladike Јovana o situaciji u samom jasenovačkom kompleksu gdje srpska crkva ima veliki broj objekata u svom vlasništvu, gdje treba mnogo toga da obnovimo. Republika Srpska pomaže u obnovi srpske škole u Јasenovcu, a mi ćemo učestvovati u obnovi objekata, kao i obnovi pakračke biblioteke i pakračkog dvora sjedištu eparhije - ukazao je on.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je ukazao da važna institucija, Muzej žrtava genocida, koji je stvoren 1992. nema svoje prostorije, i da je dogovoreno da se pokuša na prostoru Starog sajmista da se one uspostave. Međutim, dodao je da postoje imovinski problemi, i da će se pokušati da se to riješi - da se vidi kako da ti ljudi koji tu u skladu sa pravom i bez prava koriste određeni prostor - te potom otvore neki od paviljona koji bi bili pravo mjesto za Muzej žrtava genocida, koji bi pokaza cijelom svijetu stradanje Srba.

Prema njegovim riječima 22. aprila krenuće se u realizaciju tog poduhvata.

- Zajedno ćemo podnijeti inicijativu da lijeva obala Save dobije naziv Obale jasenovačkih žrtava, što bi obuhvatilo sve žrtve i srpske, jevrejske, romske i sve druge. Vjerujemo da će to naići na odobrenje gradskih vlasti. Cilj je da svjetskoj javnosti ukažemo kroz šta je srpski narod prolazio prije 80 godina, da se širi istina - naglasio je Vučić.

Rekao je da je zadovoljan što država može da učestvujem u onome što je od velikog značaja za naš narod, ponosan što Srbija i srpski narod pamte, što nikada neće zaboraviti užasne zločine u Јasenovcu.

- Srbija danas to može da učini, Srbija se ne stidi svojih žrtava. To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko djelo ne bude zaboravljeno - poručio je Vučić.