latinica  ћирилица
10/09/2021 |  11:20 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Šamac: Izložba povodom Međunarodnog dana pismenosti

Narodna biblioteka Šamac priredila je danas u prostorijama čitaonice izložbu povodom Međunarodnog dana pismenosti, koja će trajati do ponedjeljka, 13. septembra.
Šamac, međunarodni dan pismenosti - izložba - Foto: SRNA
Šamac, međunarodni dan pismenosti - izložbaFoto: SRNA

Direktor Narodne biblioteke Šamac Dragica Borojević rekla je da su nastojali da kroz izložene ilustracije i dio pravopisnih pravila, te "Pravopisni rečnik srpskog jezika sa pravopisno-gramatičkim savetnikom", istaknu značaj pismenosti za pojedinca, zajednicu i društvo.

- Postavili smo i kutiju gdje naši posjetioci mogu /anonimno/, ukoliko žele, da podijele sa nama neke od najčešćih pravopisnih grešaka koje prave - navela je Borojevićeva.

Ona je istakla da je cilj obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti da se djeca i građani upoznaju o tome koliku izvanrednu vrijednost zapravo ima pisana riječ, kao i sama kultura čitanja.

Borojevićeva je najavila da će u drugoj polovini septembra Biblioteka tradicionalno izvršiti prijem učenika prvih razreda osnovnih škola sa područja opštine Šamac, pri čemu je za prvačiće upis besplatan, a nagradiće ih i simboličnim poklonima.

- Za oktobar, mjesec knjige, spremamo nekoliko zanimljivih radionica u saradnji sa učenicima i nastavnicima, u vidu književnih kvizova, izložbi, literarnih radova i slično - rekla je ona.

Narodna biblioteka Šamac trenutno ima 22.205 naslova i više od 500 aktivnih korisnika.

Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti se javila u septembru 1965. godine u Teheranu.