latinica  ћирилица
10/09/2021 |  15:23 ⇒ 18:30 | Autor: SRNA

Šumsko gazdinstvo Milići - od gubitaša do pozitivnog poslovanja

Vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Milići" Zoran Kipić izjavio je danas Srni da je zadovoljan trenutnom situacijom u ovom gazdinstvu, budući da je po preuzimanju dužnosti zatekao minus od oko 160.000 KM, a da je na kraju avgusta gazdinstvo poslovalo sa dobitkom od približno 50.000 KM.
Trupci - Foto: RTRS
TrupciFoto: RTRS

Kipić, koji je dužnost preuzeo 21. aprila, istakao je da su u ovom gazdinstvu uspjeli da izmire prethodna dugovanja i da pokrenu proces proizvodnje.

- Kada sam došao u ovo gazdinstvo, porezi i doprinosi bili su uplaćeni za oktobar prošle godine, a posljednja isplaćena neto plata bila je decembarska. Do sada smo uspjeli da izmirimo prethodna dugovanja, isplatimo šest plata, sedam doprinosa, pun regres, i sa junom mjesecom ove godine izmirili smo sve obaveze prema izvođačima radova i sve prispjele obaveze - naveo je Kipić.

On je izrazio zadovoljstvo i zbog isporuke drvnih sortimenata kupcima jer će do kraja ove godine uspjeti da ispoštuju ugovorene količine.

- Velika je potražnja za trupcima četinara, ali ćemo se potruditi da kupci budu zadovoljni, posebno lokalni proizvođači koji imaju prednost, sa kojima imamo odličnu saradnju u smislu naplate isporuke šumskih drvnih sortimenata. Bitni su nam i ostali kupci, tako da vjerujemo da ćemo na kraju sve ispoštovati - naveo je Kipić.

Kipić je napomenuo da u ŠG "Milići" trenutno rade na doznaci šumskih drvnih sortimenata, da bi na vrijeme započeli poslove u narednoj godini.

- Potrebno je raspisati tendere da bi startovali od januara naredne godine, tu su nam osnovna karika izvođači radova, i da fizički obim proizvodnje dovedemo iznad 90 odsto, što nam je cilj, a podsjetiću da je on u aprilu ove godine bio 60 procenata - naglasio je Kipić.

Šumsko gazdinstvo "Milići" gazduje sa 12.000 hektara površine šume. Trenutno ima 48 zaposlenih i četiri pripravnika, što je u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta.