latinica  ћирилица
10/09/2021 |  16:23 | Autor: SRNA

Okolić: Opstruiše se pronalazak tijela nestalih Srba

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić ukazao je da se opstruiše pronalazak tijela 129 Srba nestalih na području Vozuće i Ozrena, koja njihove porodice traže već 26 godina.

Okolić smatra da u BiH do pomirenja može doći samo kompromisom, što podrazumijeva da se porodicama omogući da dođu do tijela svojih najmilijih.

- Ovdje je problem druge prirode. Da je tehnički da se ne zna gdje su tijela, to bi se moglo i svatiti, ali ovdje pored mnogobrojnih svjedoka i izvještaja očito vidi da je u pitanju opstrukcija - naveo je Okolić.

On je upozorio da takve opstrukcije nikuda ne vode i da nisu korektne, ni svrsishodne.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević poručio je da pojedinci i institucije ne treba i ne smiju stati u traganju tijela nestalih Srba, sve dok se i posljednja kost ne pronađe i dostojanstveno sahrani.

Savo Stojčić iz Gornjih Smrtića u Prnjavoru, izgubio je sina u Stogu, čije je tijelo razmijeljeno 1994. godine.

On je naveo da ove godine prvi put dolazi na mjesto stradanja dvadesetdevetogodišnjeg sina i da ga srce boli.

Ljubiša Blagojević je sa svega 16 godina protjeran iz rodne Svinjašnice, u kojoj je prije rata bilo oko 200 domaćinstava, a danas svega jedan povratnik.

On je rekao da nema prostora govoriti ni planirati o povratku u rodni kraj, jer, kako ističe, i ono što se uspije obnoviti ili izgraditi bude predmet devastacije ili krađe.

Protojerej-stavrofor Zoran Živković je pred Spomen-krstom u porti Crkve Svetog Đorđa u mjestu Stog u Zavidovićima služio parastos stradalim Srbima.

Kod spomen-krsta vijence su položili ispred institucija Republike Srpske savjetnik u Vladi Stjepan Macanović, u ime zajedničkih institucija zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić.

Vijence su položili i predstavnici Zavičajnog udruženja "Zavidovićana" iz Doboja, Policijske uprave Doboj, opština Doboj, Srbac, Petrovo, Modriča, Vukosavlje, boračkih organizacija iz Petrova i Srpca, Udruženja "Peti odred specijalne brigade policije" iz Doboja, "Veterani Republike Srpske".

Vijence su položili predstavnici Koordinacije delegacija udruženja izbjeglica iz Beograda, te pripadnici nekadašnje Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade i pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

U mjestu Stog u opštini Zavidovići u Federaciji BiH danas je završen marš "Stazom egzodusa 2021" na kojem je učestvovalo nekoliko stotina ljudi.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivima "Uragan", "Farz" i "Badr al Bosna".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja potpomognuto njihovim jedinicama za brza dejstva kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započetog 1992. godine.