latinica  ћирилица
10/09/2021 |  18:10 | Autor: TANЈUG

Pogubljen lider pokreta otpora u Pandžširu

Talibani su pogubili brata bivšeg potpredsjednika Avganistana Amrulaha Saleha, koji je bio jedan od lidera Nacionalnog fronta otpora u provinciji Pandžšir.

Vijest o egzekuciji Salehovog brata Rahulaha Azizija dolazi nekoliko dana nakon što su talibani preuzelio kontrolu nad Pandžširom, posljednjom provincijom koja im je pružala otpor.

- Ubili su mog strica. Ubili su ga juče i ne daju nam da ga sahranimo. Stalno govore da njegovo tijelo treba da trune - naveo je Ebadulah Saleh u tekstualnoj poruci, prenosi Rojters.

Na nalogu talibanske službe za informisanje na urdu jeziku Alemara kaže se da je Rohulah Saleh poginuo tokom borbi u Pandžširu.

Amrulah Saleh, koji se proglasio "privremenim predsjednikom" nakon što je Ašraf Gani napustio zemlju kada su talibani osvojili Kabul 15. avgusta, napustio je Pandžšir i nije poznato gdje se nalazi.

Talibani su u ponedjeljak objavili da je provincija osvojena nakon nekoliko dana intenzivnih borbi i velikih gubitaka na obje strane.

Pandžšir je bio posljednji dio Avganistana gdje talibani nisu imali potpunu kontrolu, a u njemu djeluje antitalibanski pokret Nacionalni front otpora, koji se mobilisao pod vođstvom Ahmada Masuda, ubijenog heroja antisovjetskog otpora Ahmada Šaha Masuda.