latinica  ћирилица
10/09/2021 |  18:40 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Tužilaštvo traži pritvor za Mehmedagića (VIDEO)

Uz zahtjev da se direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor, Tužilaštvo BiH je Sudu BiH predočilo dokaze da je u najmanje dva navrata prekršio mjere zabrane od 16. juna.
Osman Mehmedagić s advokatima izlazi iz Suda BiH (Foto: S. Šantić) -
Osman Mehmedagić s advokatima izlazi iz Suda BiH (Foto: S. Šantić)

Osim što su objektivi fotoreportera zabilježili Mahmedagića u društvu svjedoka bh. Tužilaštva Asima Sarajlića na šerijatskom vjenčanju Јasmine Izetbegović, predmetni tužilac Oleg Čavka tvrdi i da su istim avionom otputovali u Antaliju, čime je prekršena mjera zabrane prilaska svjedoku na udaljenost manju od 50 metara. Odluka Suda BiH još nije poznata.

Za druženje na šerijatskom vjenčanju Јasmine Izetbegović dokaz je pribavljen putem medija, pa mada je, na šta Mehmedagićeva odbrana ukazuje, njihov branjenik okrenut leđima od svjedoka i delegata u Domu naroda BiH Asima Sarajlića, u istom su društvu, bliskijem od distance od propisanih 50 metara. Putovanje istim avionom, na i sa godišnjeg odmora u Antaliji, u oba pravca, predmetni tužilac Oleg Čavka ocjenjuje kao dokaz nepoštovanja suda, kao i predmetne sutkinje, koja je ranije Mehmedagiću izrekla najblaže mjere zabrane.

Čavka je rekao i da su zatražili snimke sa video nadzornih kamera sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ne iznoseći čvrsto zakonsko uporište o navodnom nezakonitom postupanju Granične policije BiH, koja je na zahtjev  Tužilaštva BiH, a ne Suda, dostavila protokole kontrole putnika na sarajevskom aerodromu na dan putovanja Mehmedagića i Sarajlića, braniteljka optuženog Senka Nožica tvrdi da su postupili nezakonito. Navodno, njen branjenik kao, kako kaže ličnost od posebnog značaja za bezbjednost BiH i svih njenih građana, ne podliježe uobičajenoj pasoškoj kontroli putnika. Nožica nije na čisto da li će to, kaže, neko smatrati prekršajem, a i da li će pozivajući se na zakon na koji se pred novinarima nije pozivala lično sudu ukazati na navodni prekršaj.

Nožica, pak, ima osnova ili povjerljivih saznanja, pa tvrdi da se do kraja ovog mjeseca očekuju, kako je rekla, burne odluke za koje misli da će sve raščistiti i da će se onda znati da li se protiv njenog branjenika vodi kampanja zbog nekih, kaže, ličnih ili iz objektivnih razloga. Podsjećamo da je predsjednik VSTS Halil Lagumdžija diskretno najavio da očekuje da će drugostepeni disciplinski postupak protiv glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca biti završen do kraja septembra.