latinica  ћирилица
10/09/2021 |  18:44 ⇒ 18:44 | Autor: BETA

Među 14 nastradalih u bolnici u Tetovu dvoje nisu bili pacijenti

Među 14 žrtava u požaru u kovid bolnici u Tetovu dvije nisu bile pacijenti, saopštilo je danas Tužilaštvo Sjeverne Makedonije.

Kako se navodi, u tom požaru su nastradali i supruga pacijenta i kćerka pacijentkinje i istražuje za razlog njihovog boravka u kovid bolnici, odnosno da li su bili prisutni duže vrijeme ili su ušli za vrijeme požara da izvuku svoju rodbinu.

Državno tužilaštvo ističe da tim od petoro tužilaca (iz tetovskog i skopskog tužilaštva) kontinurano radi na utvrđivanju razloga izbijanja požara u modularnom kovid centru bolnice u Tetovu, u kojem je u srijedu uveče poginulo 14 ljudi.

Od izvještaja koji su dobijeni od Instituta za sudsku medicine u Skoplju, poslije obdukcije, potvrđeno je su osam žrtava žene, a šest muškarci, u uzrastu od 29 do 78 godina.

Od njih je 12 bilo hospitalizovano, a dvoje su bili, kako se navodi, "spoljna lica koja nisu bila hospitalizovana – supruga pacijenta i kćerka pacijentkinje".

Po nalogu Tužilaštva, dodaje se, urađena i obdukcija "preminule pacijetkinje, koja je nastradala od kovida-19 i za čiji se život medicinski personal borio neposredno prije izbijanja požara".

- Njeno tijelo je izneseno u trenutku izbijanja požara. Obdukcija po zahtjevu Tužilaštva je urađena zbog tačnog utvrđivanja razloga smrti, pri čemu je konstatovano da smrt nije posljedica požara - navodi se u saopštenju.

Tužillaštvo je, navodi se, preuzelo mjere za obezbjeđivanje video snimaka od Kliničke bolnice u Tetovu, snimaka u i oko bolnice, okolnih poslovnih objekata, stambenih zgrada, kuća, kao obezbjeđivanje cjelokupnog video materijala koji su objavili pojedinci i snimaka sa društvenih mreža.

Ti snimci se vještače po naredbi Tužilaštva i očekuje se da izvještaji njihovih analiza pomognu u rasvjetljavanju požara u kovid centru tetovske bolnice, ističe se.