latinica  ћирилица
10/09/2021 |  18:52 ⇒ 18:54 | Autor: SRNA

Banjac: Izgradnja kompleksa Donja Gradina istorijski projekat za srpski narod

Izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini, na mjestu nekadašnje ustaškog logora Јasenovac, koji će biti svesrpsko svetilište je vijest koja raduje cijeli srpski narod gde god bio, izjavio je Srni lider Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

- Podatak da će realizaciju projekta sprovoditi zajedno Republika Srbija i Republika Srpska dodatno daje na snazi i odlučnosti da konačno sva naša buduća pokoljenja dobiju mjesto gdje će moći vidjeti koliki je obim stradanja i genocida pretrpio srpski narod - poručio je Banjac.

On je naglasio da je Donja Gradina za svakog Srbina sveto mjesto gdje počiva 700.000 nevinih duša, a od čega 20.000 djece.

- Donja Gradina je najveći srpski grad poslije Beograda. Ta činjenica obavezuje svakog Srbina da zauvijek čuvamo sjećanje na ubijene i podsjećamo na zločin koji nikada više ne smije da se dogodi - istakao je Banjac.

On je naglasio da će ovaj kompleks pomoći kulturi sjećanja srpskog naroda da nikada, bez obzira koliko nas ima, ne zaboravi genocid koji je počinjen nad srpskim narodom.

- Ako zaboravimo naše žrtve, zaboravili smo i ko smo i kojem narodu pripadamo - istakao je Banjac.

On je zahvalio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer su smogli snage i odlučnosti da započnu realizacije jednog ovakvog kapitalnog i istorijskog projekta za sav srpski narod.

Banjac je podsjetio da je srpski narod drugi po broju stradalih u Drugom svjetskom ratu u logorima, da je na području Balkana ubijeno više od milion Srba, te da ne smije biti zaboravljeno da je jedino u sistemu koncentracionih logora Јasenovac postojao logor za djecu, a da su njemački oficiri i generali zgrožavali na način ubijanja koji se tu primjenjivao.

On je dodao da su Srbi narod koji zna da prašta, ali da ne smije zaboraviti zločince i nevine žrtve.

- Budući spomen-kompleks u Donjoj Gradini biće mjesto sjećanja na Holokaust koji nas uči da je uspomena na žrtve zadatak čitavog naroda, kako se takav zločin nikad ne bi ponovio. Јasenovca, Donje Gradine i nevinih žrtava treba da se sjetimo svakog dana, da našu djecu, mlade generacije od Trebinja do Novog Grada, kao i one Srbe koji žive van Republike Srpske učimo o stradanju srpskog naroda, te pamtimo zločine i zločince kojima se znaju imena i prezimena i da njeihova imena budu na stubu srama da se zna ko su bili zločinci a ko žrtve - poručio je Banjac.