latinica  ћирилица
10/09/2021 |  19:00 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija zajedno grade Memorijalni centar u Donjoj Gradini (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su da Republika Srpska i Srbija izgrade memorijalni centar u Donjoj Gradini, na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora Јasenovac koji će biti svesrpsko svetilište. Srpska i Srbija zajednički će obilježiti 80-tu godišnjicu osnivanja sistema koncentracionih logora Јasenovac.
Donja Gradina - Foto: RTRS
Donja GradinaFoto: RTRS

Dogovoreno je da Republika Srpska pomogne i obnovu srpske škole u Јasenovcu.

Dodik i Vučić su tokom današnjeg telefonskog razgovora dogovorili da gradnju ovog memorijalnog centra sa 80 odsto sredstava finansira Srbija, a 20 odsto Republika Srpska, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Izgradnja memorijalnog centra sačuvaće od zaborava sve srpske žrtve. Ovaj kompleks predstavljaće trajno podsjećanje na stravične zločine počinjene nad Srbima na teritorijama koje danas nisu pod kontrolom srpskog naroda - rekao je Dodik.

Na značaj izgradnje memorijalnog kompleksa ukazao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

- Danas smo konačno postigli dogovor i prenosim potvrdu Dodika da u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište na najtužnijem mjestu u Donjoj Gradini, na teritoriji RS, BiH podignemo veliki memorijalni centar u kojem bismo podsjetili i na sve druge zločine počinjene nad našim narodom na teritorijama koje nisu pod kontrolom srpskog naroda danas - rekao je predsjednik Srbije.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Moramo sačuvati sjećanje na počinjene zločine i ne zaboraviti zlo, ali treba da pronađemo i snage za praštanje, poručio je patrijarh Porfirije.

- Velika je stvar da imamo manastir u Јasenovcu, da imamo memorijalni centar , svetilište na drugoj strani obale rijeke i da imammo muzej žrtava genocida jer to čini svaki zreo narod u odnosu na sebe pokazujući poštovanje i samospoznaju. Јer bez te pretpostavke nije moguće ne samo prepoznati i poštovati drugoga nego učiniti prvi korak u odnosu na njega - naglasio je srpski patrijarh.

Osim izgradnje memorijalnog kompleksa, Srpska će pomoći i obnovu srpske škole u Јasenovcu, dok će Srbija pomoći obnovu objekata u Јasenovačkom kompleksu i vladičanskog dvora u Pakracu, sjedištu eparhije zapadno-slavonske.