latinica  ћирилица
10/09/2021 |  19:02 ⇒ 11/09/2021 | 17:06 | Autor: RTRS

Tendenciozne informacije BN televizije da RTRS favorizuje određene medije; Danima objavljuju netačan pregled kanala (VIDEO)

Kapacitet Multipleksa A nije dovoljan da bi ga koristio veliki broj televizija u BiH, čiji se neki analogni predajnici gase. Mali broj njih, koji su prije ostalih poslali zahtjeve - uključeni su u ovaj sistem. Tako da su netačne i tendenciozne informacije BN televizije da RTRS favorizuje određene medije. Takođe, namjerno ili ne, u informisanju javnosti BN ne navodi da gašenjem analognih signala, njihovo emitovanje u većini domaćinstava nije sporno, jer idu preko kablovskih operatera. Analogni signal, prema procjenama Regulatorne agencije, koristi manje od 20 odsto domaćinstava u BiH.
Spisak TV kanala - Foto: RTRS
Spisak TV kanalaFoto: RTRS

Tri javna servisa i dvadeset i šest komercijalnih televizija u BiH, po nalogu RAK-a, ostaju bez dijela analognih predajnika . Taj zahtjev Bosni i Hercegovini uputila je Hrvatska, jer im predajnici ometaju uvođenje 5G mreže. Radio televizija Republike Srpske upravlja Multipleksom A digitalna oblast Kozara Banjaluka u kome je moguće digitalno emitovanje. Osim javnih servisa tako je prije četiri godine i prnjavorskoj televiziji K3 omogućeno uključenje u ovaj sistem zbog gašenja pojedinih analognih predajnika. Uključena je i Alternativna televizija iz Banjaluke nakon što je u junu poslala zahtjev. U julu i avgustu stiglo je još zahtjeva, ali na to RTRS iz tehničkih razloga nije mogao da odgovori pozitivno.

Trenutni kapacitet Multipleksa A je 19, 9 Mbps. Za dobar kvalitet SD rezolucije neophodno je minimum 2 Mbps , a za HD rezoluciju minimum 4 Mbps. Prema planovima i strateškim opredjeljenjima stručnih službi i organa naše kuće , RTRS će u narednom periodu morati koristiti minimalno 4 Mbps zbog emitovanja u HD rezoluciji što smo kao javni servis dužni da ponudimo građanima i gledaocima Republike Srpske.

Već sada je zauzeto 70 odsto Multipleksa A. Tu su osim naše televizije uključena i ostala dva javna servisa i K3 koji je , ponavljamo, to tražio prije četiri godine i Alternativna televizija, koja je zahtjev uputila u junu, kada nije bilo zahtjeva niti jedne televizije pa ni BN-a, Nove BH, Radio Televizije Herceg Bosne i Tv Prijedor, čiji su zahtjevi došli kasnije. Nije tačna ni slika koju danima gledamo na BN televiziji i njihovom portalu po kojoj je ATV prva stanica u Multipleksu A. Raspored zavisi od dekodera, pa i od krajnjeg korisnika.

Parlamentarna skupština BiH je 7. jula ove godine tražila od Regulatorne agencije da obezbjedi resurse za komercijalne stanice u okviru Multipleksa, što je trenutno neprovodivo zbog tehničkih ograničenja, navode i u RAK-u.

U potpunosti svjesna zabrinutosti predstavnika medijske zajednice da bi u ovom trenutku započeto gašenje analognih predajnika moglo ugroziti slobodu medija i pravo građana na pristup informacijama iz različitih nezavisnih izvora, Regulatorna agencija za komunikacije BiH odgovorno tvrdi da se to neće i ne može dogoditi, iz jasnog razloga što u BiH kao i u svim susjednim zemljama, više od 80 odsto domaćinstava već ima pristup medijskim sadržajima koji se distribuišu putem kablovskih operatera i taj procenat svakodnevno raste.

U RAK-u kažu da je ova Agencija nadležnim institucijama BiH i svim učesnicima u procesu digitalizacije blagovremeno prezentovala sve tehničke podatke i posebno upozorila na ograničenost raspoloživih kapaciteta za Multipleks A. Treba podsjetiti i to da su K3 i ATV u ovaj sistem uključeni po komercijalnim uslovima.

Povezane vijesti:

RTV BN neistinito predstavlja raspored tv kanala u emitovanju putem Multilpeksa A