latinica  ћирилица
10/09/2021 |  19:07 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Višković sa rukovodstvom kompanije SPG Gasprom dogovorio osnivanje zajedničkog preduzeća (VIDEO)

Јoš jedna investicija u oblasti gasa u Srpskoj. Premijer Radovan Višković na kraju posjete Sankt Peterburgu, sa rukovodstvom ruske kompanije SPG Gasprom dogovorio je osnivanje zajedničkog preduzeće. Investicija je vrijedna 75 miliona maraka.
Radovan Višković u Zavodu Nevski Gaspromu - Foto: RTRS
Radovan Višković u Zavodu Nevski GaspromuFoto: RTRS

Zajedničko preduzeće Republike Srpske i ruske kompanije SPG Gasprom, biće nosilac projekta izgradnje postrojenja za utečnjavanje prirodnog gasa u Zvorniku. To je dogovoreno na sastanku premijera Srpske Radovana Viškovića i predstavnika ruske kompanije SPG Gasprom.

- Ova kompanija na prostoru Zvornika radi utečnjavanje gasa, već je na tom prostoru kompanija riješila imovinsko - pravne odnose, obezbijeđena je lokacija. Investicija je oko 37 miliona evra i danas razgovaramo oko detalja definisanja zajedničkog preduzeća koje će se baviti tim poslovima u narednom periodu - rekao je Višković.

Ovim Republika Srpska, kaže premijer, dobija još jednu investiciju sa ruskim partnerima.

- U toku je izrada idejnog projekta, a njegova realizacija u Zvorniku brzo će uslijediti. Mi očekujemo da brzo krenemo u investiciju - istakao je premijer Srpske.

Na sastanku je razgovarano i o sporazumu koji je sa ovom kompanijom potpisan još prije četiri godine. A da veliki ruski Gasprom ima planove za Republiku Srpsku, govori i najava gradnje kraka gasovoda Balkanski tok kroz Republiku Srpsku. Iz Gasproma su potvrdili da nema prepreka u izgradnji gasovoda i da radovi teku kako je i planirano.

Kako će se saradnja u naredne dvije godine odvijati u energetici, ali i u brojnim drugim oblastima od vitalnog značaja, definisano je u Mapi puta, koju je premijer Višković dan ranije potpisao sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom.

Dokument definiše nastavak saradnje u privredi, kulturi i obrazovanju. Uspješna posjeta delegacije Vlade Rusiji bila je šansa i za domaće privrednike i vinare koji su svojim proizvodima tražili put ka ruskom tržištu.