latinica  ћирилица
10/09/2021 |  19:21 ⇒ 20:31 | Autor: Agencije

Uhapšen međimurski župan i još nekoliko zvaničnika

Hrvatska policija i USKOK od jutros provode veliku akciju na području Međimurja.

Uhapšeno je više osoba, među kojima i međimurski župan Matija Posavec, a pod odvojenom istragom je i poslanik Sabora  Stjepan Kovač (SDP), kojemu je nadležna saborska komisija poslijepodne ukinula poslanički imunitet.

Policija i USKOK sumnjanju da su počinjena brojna krivična djela. Matija Posavec sumnjiči se za primanje mita i posredovanje pri zapošljavanju, a Stjepan Kovač da je inscenirao prijetnje smrću, što je iskoristio u kampanji za lokalne izbore u maju.

Policija pretresa Kovačevu porodičnu kuću, a on će sutra biti ispitan u USKOK-u.

Matija Posavec i ostali osumnjičeni u tom slučaju su već na ispitivalju u sjedištu USKOK-a u Zagrebu.

Posavec i Kovač uhapšeni su u istoj akciji policije i USKOK-a u Čakovcu, ali u nepovezanim slučajevima. Ali, kako je Kovač imao poslanički imunitet krivični postupak protiv njega nije mogao biti pokrenut prije 15 časova kada mu je ukinut imunitet. USKOK je skidanje imuniteta tražio zbog "krivičnog postupka, lišavanja slobode i određivanja istražnog zatvora".

Nakon Posavca, tužioci će u USKOK-u ispitati i županijskog načelnika Milorada Novkovića i predsjednika UO Županijske uprave za puteve Međimurske županije Јosipa Kobala.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenh, USKOK će saopštiti da li je protiv njih pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor, o čemu odlučuje istražni sudija.