latinica  ћирилица
11/09/2021 |  10:45 ⇒ 10:46 | Autor: SRNA

Vulić: Turkovićeva nema ni trunke političkog, ali ni ljudskog morala

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da će Republika Srpska graditi šta želi i, zajedno sa maticom Srbijom, svoje naraštaje učiti istini i njegovanju kulture sjećanja i nezaboravljanja stradanja svojih predaka, a prije svega da, uprkos svemu, budu dobri ljudi.
Sanja Vulić (foto: SNSD) -
Sanja Vulić (foto: SNSD)

Reagujući na izjavu Bisere Turković koja je, povodom najave da će se u Donjoj Gradini graditi memorijalni centar posvećen stradalim srpskim žrtvama, rekla da je "neprihvatljivo da se na teritoriji BiH gradi bilo šta bez odluka njenih institucija i građana", Vulićeva je u izjavi za Srnu istakla da Turkovićeva nema ni trunke političkog morala, niti poštovanja prema bilo kome ko nije Bošnjak-musliman, pa bio on živ ili mrtav.

- Daleko je ona od poštovanja prema žrtavama, a još dalje od poštovanja konstitutivnih naroda u BiH. Nazvati politikanstvom ono što je srpska istorija, srpska tragedija i srpska dužnost da pamtimo zauvijek, samo je primjer moralnog i ljudskog dna - istakla je Vulićeva.

Ona je poručila Turkovićevoj da, za njenu informaciju, za izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini postoji odluka institucija, ali institucija u kojima ona, na sreću, nije nikakav faktor.

- Srbija i Srpska pravoslavna crkva su izvršile konsultacije sa nadležnim organima u Republici Srpskoj, a uz to su pokazale poštovanje i međudržavno uvažavanje. S toga je djelovanje Turkovićeve obično politikanstvo. Ona je ta koja je sklona zloupotrebi položaja i koja bez saglasnosti Predsjedništva, jedino nadležnog da vodi spoljnu politiku BiH, izdaje razne nesuvisle naredbe u interesu svog, bošnjačkog naroda, provodeći propalu politiku svog partijskog šefa Bakira Izetbegovića - istakla je Vulićeva.

Vulićeva je rekla da je uvjerena i da se nešto gradi na primjer na /sarajevsko naselje/ Mejtašu, ni tada nikoga ne bi zanimao stav gospođe Turković.

- U Dejtonu su jasno definisane granice i teritorija oba entiteta u BiH. U jednom od entiteta, FBiH, u blizini Maglaja, koji je Turkovićevoj veoma dobro poznat, nalazi se mjesto gdje je bila masovna grobnica srpskih sinova. Obezglavljenih 18 srpskih mladića svirepo je ubijeno od ruke pripadnika tzv. Armije BiH. To je na tlu zemlje u koju se gospođa Turković toliko kune i na koju se stalno poziva. Možda nam ona i danas priželjkuje baš takvu BiH u kojoj njeni sunarodnici i pripadnici odreda "El mudžahid" kolju, muče i ubijaju nedužne mladiće, žene, djecu samo zato što su Srbi - istakla je Vulićeva.