latinica  ћирилица
11/09/2021 |  13:03 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Tanasković: Zahvaljujući Dodiku srpski interesi se ne mogu više ignorisati

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je svojim samosvjesnim, ali i taktičkim promišljenim liderstvom uveo Republiku Srpsku u period u kome se srpski interesi i stavovi više ne mogu ignorisati, ni unutar BiH, ni u dijelu međunarodne zajednice koja nije sklona Srbima, ističe profesor i diplomata Darko Tanasković.
Darko Tanasković (Foto: TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC) - Foto: TANЈUG
Darko Tanasković (Foto: TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC)Foto: TANЈUG

- Uloga Milorada Dodika se već danas, i bez vremenske distance, može ocijeniti kao ključna za političko iskazivanje i akciono galvanizovanje u Srba odavno i snažno prisutne ideje o nužnosti i imperativu odbrane slobode, dostojanstva i samostalnosti - istakao je Tanasković u predgovoru za knjigu "Uspon jedne ideje - Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika".

Tanasković navodi da knjiga prati istorijski hod i ispoljavanje ideje slobode kod srpskog naroda na teritoriji BiH od osmanskog doba do današnjih dana, što je uslovilo i unutrašnju strukturu ovog djela, podijeljenog u više poglavlja, od kojih svako pokriva i tematizuje određeni period prošlosti, prenosi "Politika".

On ističe da je ovo knjiga trojice vrsnih koautora o istorijskoj sudbini, pojavnim mijenama i sazrijevanju ideje slobode kod prekodrinskih Srba, kojima vijekovima nije bilo dato da je, u uslovima željene samostalnosti, državotvorno dovedu do cjelovitog ispunjenja, ali koji od nje nikad nisu odustajali.

Ostavrivali su je, ukazuje Tanasković, na načine i u oblicima koji su istorijski i društveni konteksti, uz mnogo upornosti, borbe i samopregora, omogućavali ili tačnije nevoljno dopuštali.

- Napisana u vreme kad se, kroz Republiku Srsku i njenu politiku osvajanja njene samostalnosti u koordinatama "dejtonske BiH", ideja srpske slobode počinje sve određenije i obaveznije državno artikulisati i institucionalno materijalizovati, originalna studija "Uspon jedne ideje - Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika", predstavlja svojevrsno očekivano iznenađenje - piše Tanasković u svom predgovoru.

On kaže da autorski trio u punoj mjeri pripada svome vijeku i svojoj temi, kako intelektualno i naučno, tako i iskustveno, životno, pa se njihovo djelo doima kao plod ozbiljnog teorijskog promišljanja, politikološkog razmatranja i autentičnog saputničkog svjedočenja o najnovijoj, uzlaznoj dionici puta kojim se posljednjih dvadesetak godina, personalno objektivno obilježenih odvažnim političkim djelovanjem i državničkim predvodništvom Dodika, u usvajanju i odbrani elemenata državne samostalnosti Srpske, kretala ideja slobode srpskog naroda u BiH.

Tanasković dodaje da je namjera autora bila da interdisciplinarnim istraživačkim postupkom utvrde i obrazloženo saopšte da li je sadašnja faza afirmisanja Republike Srpske kroz politiku postepenog ostvarivanja sve potpunije samostalnosti, čija je liderska personifikacija već dvije decenije Milorad Dodik, plod sticaja savremenih okolnosti ili aktuelni izraz trajne istorijske težnje srpskog naroda na teritoriji BiH.

- Posebnu vrednost ovoj, po mnogo čemu pionirskoj studiji, pribavila je sposobnost autora da pojedine periode prošlosti BiH i srpskog naroda na teritoriji ove dvije starinom srpske, a potonjom istorijom ne samo srpske zemalje, prikažu u svetlu kakvo se na njih obično ne usmerava - ističe Tanasković.

On je zaključi da ova knjiga predstavlja svoevrsni naučni i moralni manifest dostojanstvene borbe za slobodu i samostalnost srpskog naroda u BiH, na tragu njegovih najsvijetlijih i najčasnijih tradicija.

U izdanju Službenog glasnika Srbije objavljena je naučna monografija pod nazivom "Uspon jedne ideje - Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika", autora Nenada Kecmanovića, Aleksandra Vranješa i Željka Budimira sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.