latinica  ћирилица
11/09/2021 |  14:05 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Počinje kampanja informisanja o zaštititi imovinska prava Srba u FBiH (VIDEO)

Oko 400.000 Srba polaže pravo na imovinu u Federaciji BiH, ali postoji rizik da ostanu bez svoje imovine tokom procesa usklađivanja podataka o nekretninama katastra i zemljišnih knjiga, koji se u Federaciji vodi na netransparentan način. U okviru zajedničke akcije Republike Srpske i Srbije počinje i kampanja s ciljem da se obavijeste zainteresovani Srbi u Federaciji kako mogu da zaštite svoje prava.
Mlađen Cicović i Arno Gujon - Foto: Twitter
Mlađen Cicović i Arno GujonFoto: Twitter

Zabrinjava to što Srbi porijeklom iz Federacije BiH ostanu bez svoje imovine tokom harmonizacije podataka, a da o tome ne budu ni obaviješteni jer se javni poziv objavljuje samo u Službenom listu Federacije i lokalnim dnevnim novinama, a koji nisu dostupni Srbima koji žive širom svijeta.

U mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, entitet, kanton, opština ili lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu. Zato Srpska i Srbija pokreću zajedničku informativnu kampanju, za očuvanje imovine Srba u Federaciji.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da očekuje saradnju i podršku srpskih medija i u dijaspori da bi se što veći broj Srba iz FBiH upoznao o svojim imovinskim pravima, te ocijenio da su Srpska i Srbija na vrijeme reagovale, kao i da ljudi mogu da se jave čak i kada se probije rok od 60 dana od objavljivanja poziva za upis vlasništva u Službenom glasniku BiH.

- U 21. vijeku pravo na privatnu svojinu je osnovno ljudsko pravo, a ovom kampanjom branimo ljudska prava Srba iz Federacije BiH i očekujemo podršku, širu podršku celokupnog društva u toj namjeri - dodao je Gujon.

Direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je izrazio zahvalnost institucijama Srbije i Srpske koje su se angažovale kako bi se pomoglo u zaštiti imovine Srba u FBiH, kao i medijima, te istakao da Srpska i Srbija vode zajedničku akciju, jer je postupak usklađivanja podataka u FBiH aspolutno netransparentan.

- Vjerujem da ćemo ovom zajedničkom kampanjom u zaštiti imovine Srba u Federaciji, aktiviranjem naših udruženja u Srbiji i regionu, aktiviranjem naše dijaspore, preko društvenih mreža, preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Ministarstva spoljnih poslova, preko naše Crkve, doći do svakog Srbina - naglasio je.

Cilj kampanje je da se svaki vlasnik imovine ili njegov potomak obavijesti da svoja prava može ostvariti obraćanjem kancelarijama za stručnu pravnu pomoć.

- Osoba treba da se predstavi, da ostavi svoje ime i prezime i gdje ima imovinu i onda će Kancelarija za pravnu pomoć Republike Srpske voditi taj postupak, te pratiti sve što se dešava u vezi sa njegovom imovinom umjesto njega - istakao je Gujon.

Ovakve kancelarije postoje u više gradova Srpske, a informisanje o imovinskim pravima dostupno je za sve ljude porijeklom iz Federacije. Cicović je dodao da je u ovim kancelarijama. zaključno sa 10. avgustom, riješeno 4.447. zahtjeva.

Protiv nepravde možemo i moramo da se izborimo, poručili su Gujon i Cicović, uz ocjenu da su Srpska i Srbija reagovale na vrijeme.

Cicović je pozvao sve zainteresovane građane da se jave na telefone 00387 55 490 940 i imejlom pravnapomoc.banjaluka@rgurs.rs.