latinica  ћирилица
11/09/2021 |  15:56 ⇒ 19:01 | Autor: RTRS

Dodik: Srpski narod i SPC su jedno i moraju opstati (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva jedno i da kao takvi moraju opstati.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik se danas sastao sa novo-ustoličenim mitropolitom crnogorsko-primorskim Јoanikijem, u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada i čestitao mu na ustoličenju.

- Današnje vrijeme, ali i sva vremena za srpski narod uvijek su tražili ljude koji mogu da razumiju i ponesu narodne probleme na svojim leđima i da ih na najbolji mogući način rješavaju. Zato i mislim da je ovo dio pravde koja je ovdje bila potrebna. Došao sam da čestitam kao čovjek koji vjeruje u SPC integrisanu i jedinstvenu, onu koja je osnovni element našeg identiteta, crkvu koja nikada nije poklela, kalkulisala u uvijek je istrajala - rekao je Dodik.

Naveo je da ova vremena koja nose određene probleme mogu da se lakše shvate i brže riješe uz sjećanje na sve ono što je Crkva prošla kroz vijekove da bi očuvala narod.

- Želim sve najbolje, prije svega mitropolitu, a onda i svom vjerujućem narodu Crne Gore da ih ohrabrim da žive u nezavisnoj Crnoj Gori, ali da njihov identitet niko ne može i ne bi trebalo da ugrožava - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je narod u Republici Srpskoj i Srbiji uvijek spreman da razgovara o svemu što je potrebno da se pomogne narodu u Crnoj Gori i da rješava probleme.

- SPC je ovdje učinila sve da spriječi da se oduzmu hramovi. To je pokazala kroz podršku naroda. U Srpskoj smo kao znak podrške organizovali litije u Banjaluci i Trebinju i davali podršku na različite načine, jer smo smatrali da smo jedno i da to jedno ne može niko da promijeni. To jedno mora opstati, a jedno se zove srpski narod i SPC - poručio je Dodik.