latinica  ћирилица
11/09/2021 |  16:04 ⇒ 16:23 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Epidemiološka situacija se usložnjava, vakcinacija jedini odgovor na pandemiju

Epidemiološka situacija u Srbiji se dodatno usložnjava, a vakcinacija je jedini odgovor na pandemiju virusa korona, poručila je danas, nakon sjednice Kriznog štaba, premijerka Ana Brnabić.
Krizni štab Srbije - Foto: TANЈUG
Krizni štab SrbijeFoto: TANЈUG

Ona je navela da je u ovom trenutku u Srbiji 2.821.060 osoba vakcinisano makar prvom dozom vakcine, što je oko 52,2 odsto populacije.

Dodala je da je revakcinisano 2.707.594 osobe ili oko 50,1 odsto, dok je treću dozu primilo 318.858 osoba, oko šest odsto.

Takođe, ona je navela da je u samo tri lokalne samouprave procenat vakcinisanih preko 70 odsto, a to su beogradska opštine Stari grad, Savski venac, Vračar.

- Imamo nažalost šest lokalnih samouprava koje su i dalje ispod 30 odsto vakcinisanih u ukupnoj punoljetnoj vakcinaciji. Tu je i dalje najlošiji Tutin sa samo 16,4 odsto, pa Novi Pazar sa 25,7 odsto, Lajkovac, Mionica, Ub i Ljig - rekla je Brnabić.

Kada je riječ o vakcinaciji mladih, ona je navela da je samo osam lokalnih samouprava u kojima je procenat vakcinisanih mladih, između 18 i 30 godina starosti, iznad 30 odsto.

Brnabić je ponovila da je jedini način da se pobijedi virus korona - vakcinacija.

- Sa ovim procentom vakcinacije ne možemo da ostanemo stabilni - uporozila je premijerka.

Što se mjera tiče - to je jedino vakcinacija

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas, nakon sjednice Kriznog štaba, da je država učinila sve što je na njoj u borbi protiv pandemije virusa korona, a na građanima je bilo da slušaju ljekare i nauku i da se vakcinišu.

- Što se mjera tiče to je vakcinacija, treća doza vakcine i vakcinacija mladih - poručila je ona.

Ukazala je da je država Srbija uradila sve najbolje na svijetu, a na građanima je bilo da se vakcinišu, te podvukla da postoji individualna odgovornost, odgovornost prema cijelom društvu.

- Ne postoji ništa više što država treba da uradi, a što je njen posao - naglasila je Brnabić.

Rekla je da nismo društvo maloumnih, pa da država mora da ide od čovjeka do čoveka da ga uspavljuje i silom vodi na vakcinaciju.

- Bez vakcinacije nećemo pobijediti pandemiju. Јednu šansu smo propustili. Hajde da je ne propustimo drugi put. I dalje imamo dovoljan broj vakcina, izbor vakcina i dobićemo ih još - istakla je Brnabić.

Prenijela je da je na Kriznom štabu zaključeno da je ono što je država mogla da uradi ili radila, u smislu Pi-Si-Ar testiranja, uradila.

Istakla je da su podignuti kapaciteti testiranja, i da sada na nedjeljnom nivou može da se testira broj koji je ranije mogao da se testira tokom godinu dana.

- Danas imamo opet oko 20.000 testiranja, ali svaki dan imamo preko 22.000. Većina tih testova je besplatna i plaćena iz budžeta - objasnila je ona.

Brnabić je naglasila da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je izašla sa protokolom za treću, odnosno buster dozu.

Takođe, podsjetila je da je država organizovala i proizvodnju vakcina i to dvije vrste - Sputnjik i Sinofarm.