latinica  ћирилица
11/09/2021 |  18:25 ⇒ 18:26 | Autor: SRNA

Selaković: Đukanović napadima na Vučića prikriva svoje političke promašaje

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović besmislenim i ostrašćenim napadima na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pokušava da prikrije svoje političke promašaje, izazove osjećaj tobožnje ugroženosti, a sebe predstavi kao spasioca.
Nikola Selaković  (Foto:Sputnik / Lola Đorđević) -
Nikola Selaković (Foto:Sputnik / Lola Đorđević)

- Optužiti Srbiju da želi Kosovo i Metohiju bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca, ne samo da je neistinito i besmisleno, već govori o autoprojekciji onoga ko je u stanju da tako nešto kaže, jer sve vrijeme vodi politiku koja negira pravo na postojanje više od 28 odsto sopstvenih građana koji se osjećaju i deklarišu kao pripadnici srpskog naroda, negira im pravo na upotrebu jezika i pisma, te nacionalnih simbola - kaže Selaković.

On smatra da je vrhunac bezobrazluka poređenje Srbije sa nacističkom Njemačkom, a Vučića sa Hitlerom i to, kako navodi, samo zato što je predsjednik Srbije jasno stavio do znanja da Srbija nije i neće biti poligon i tržište za djelovanje kriminalnih narko-kartela iz Crne Gore.

- Izgleda da to najviše boli, koliko god da se neko proglašava zaštitnikom identiteta, žrtvom politike čiji je dio nekada i sam bio i traži saveznike među svima kojima smeta Srbija koja se ekonomski razvija i napreduje, Srbija koja gradi puteve, bolnice i mostove, koja otvara fabrike i privlači najviše investicija u regionu, koja svakome pruža ruku za partnerstvo i saradnju, ali i poštuje sebe i svoj narod - kaže Selaković.

On je rekao da se uspjeh jednog predsjednika države ne mjeri zapaljivošću fraza i talentom za proizvođenje konflikta u sopstvenom društvu, već nivoom BDP-a, prosječne plate i kupovne moći građana, kilometrima auto-puteva i pruga, brojem otvorenih novih radnih mjesta.

- Kada neko ne može da se podiči svojim, onda mu smeta tuđi uspjeh, a onaj koji je uspješan ruši se svim sredstvima uključujući i gnusne laži. To je mnogo šuplja priča, toliko da zvoni - naveo je Selaković.

On je napomenuo da Srbija odnos prema Crnoj Gori kao nezavisnoj državi iskazuje svojom politikom, poštujući njen suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, što se, kako je naveo, ne može reći da Crna Gora pokazuje prema Srbiji.

Selaković je dodao da građani svake države mogu da biraju svoje rukovodstvo slobodno izražavajući svoju volju, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Kao demokratska država, Srbija to poštuje i poštovaće, ali će uvijek i u svakoj prilici podići glas protiv laži koje je neko u stanju da izrekne na njen račun i na račun predsjednika Srbije, da bi time vodio svoje lične političke borbe i prikrivao neuspjehe - zaključio je Selaković.