latinica  ћирилица
11/09/2021 |  18:58 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Dodik sa mitropolitom Јoanikijem: Crkva sa narodom sačuvala svetinje (FOTO/VIDEO)

Srpski narod i Srpska pravoslavna crkva, koja je dio našeg identiteta, su jedno i takvi moraju ostati, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon susreta sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Јoanikijem u Danilovgradu. Mitropolit, koji je ustoličen prije nekoliko dana u Cetinju, uputio je poruke zahvalnosti srpskom narodu u Republici Srpskoj za podršku u očuvanju svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Ne zaboravlja ni ličnu podršku Milorada Dodika koji je, kaže, uvijek gledao da, koliko može, pomogne Crnoj Gori.
Milorad Dodik i mitropolit Јoanikije - Foto: SRNA
Milorad Dodik i mitropolit ЈoanikijeFoto: SRNA

Srdačan doček srpskom članu Predsjedništva u manastiru Ždrebaonik ukazali su i predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske, ali i grupa okupljenih građana.

Milorad Dodik je čestitao novom mitropolitu, podsjetivši da je kroz istoriju srpski narod uvijek tražio ljude koji mogu da razumiju i ponesu narodne probleme na svojim leđima.

- Došao sam da čestitam kao čovjek koji vjeruje u SPC integrisanu i jedinstvenu, onu koja je osnovni element našeg identiteta, crkvu koja nikada nije poklela, kalkulisala u uvijek je istrajala - rekao je Dodik.

Mitropolit Јoanikije istakao je da Mitropolija crnogorsko-primorska, kao neodvojivi dio Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, svjedoči vjeru i čuva identitet naroda, ničije ne otima, niti ugrožava bilo čije pravo .

- To prepoznaju svi ljudi koji imaju imalo pameti, poštenja i obrazovanja da to tako i prihvate, onako kako jeste. Mi ne želimo da mijenjamo istoriju, mi čuvamo korijene, pamćenje i nije mi jasno kome smeta istorija Crne Gore i i slava Njegoševa - dodao je vladika Јoanikije.

Vjerujem da misija Srpske pravoslavne crkve nije ništa drugo nego pomirenje i ljubav , a zahvaljujući tome je u Crnoj Gori vjerujući narod uspio da sačuva svoje svetinje, a podršku tome pružio je i narod Srpske , podsjetio je Dodik.

- Želim sve najbolje, prije svega mitropolitu, a onda i svom vjerujućem narodu Crne Gore da ih ohrabrim da žive u nezavisnoj Crnoj Gori, ali da njihov identitet niko ne može i ne bi trebalo da ugrožava - rekao je Dodik.

Mitropolit je naglasio da ne žele da ugroze ničija prava, niti da otimaju imovinu, nego samo čuvaju svoj identitet i svoje nasljeđe.

- To se pokazalo ponajbolje u vrijeme odbrane naših svetinja kada smo imali podršku cijelog pravoslavlja, uključujući sve srpske zemlje, uključujući i Republiku Srpsku gdje su počele i prve litije podrške i mi to ne zaboravljamo - rekao je mitropolit Јoanikije.

Dodik i mitropolit Јoanikuje razmijenili su prigodne poklone, a kako je rekao sam mitropolit, posebno ga raduje što je susret organizovan u manastiru Ždrebaonik, gdje se čuvaju mošti Svetog Arsenija Sremca, nasljednika Svetog Save na tronu arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve.