latinica  ћирилица
12/09/2021 |  09:02 | Autor: TANЈUG

Slovenija od srijede pooštrava mjere

Slovenija je pooštrila protivepidemijske mjere, pa će od srijede, 15. septembra, tzv. PCT uslov, što znači da su osobe preboljele kovid-19, da su vakcinisane ili imaju negativan test na virus korona, biti obavezan za sve zaposlene koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

Osim toga, zaštitne maske moraće nositi svi u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako se ne može obezbijediti odgovarajuća fizička udaljenost među prisutnima.

Uslov PCT-a takođe moraju ispuniti i svi korisnici usluga, koji, ako nisu vakcinisani ili preboljeli kovid, testiranje plaćaju sami.

PCT uslov od srijede će se primjenjivati u zatvorskim ustanovama, popravnim domovima, azilima i centrima za strance, a od njega su izuzete osobe mlađe od 12 godina, te osobe koje ih doprate u školu ili vrtić.

O primjeni novih mjera Vlada će detalje iznijeti u ponedjeljak na konferenciji za novinare, ali, kako prenosi slovenska televizija, odluka praktično znači da će i za ulazak u velike trgovačke centre uslov biti da je osoba vakcinisana, preboljela kovid-19 ili ima negativan test. Od toga bi bile izuzete samo manje trgovine prehrambenih proizvoda.

Ovakva odluka motivisana je željom da se što više ljudi vakciniše prije vrhunca četvrtog talasa epidemije, koji se očekuje u oktobru.

U novoj odluci predviđeno je nekoliko izuzetaka, od kojih je jedna hitna nabavka osnovnih životnih potrepština.