latinica  ћирилица
12/09/2021 |  09:45 ⇒ 10:20 | Autor: RTRS

Preminula Olivera Mastikosa

U Banjalucije je juče nakon teške borbe sa posljedicama izazavanim virusom korona, u 57 godini života preminula magistar Olivera Mastikosa.
Olivera Mastikosa (Foto: etrafika.net) -
Olivera Mastikosa (Foto: etrafika.net)

Olivera Mastikosa je više od tri decenije bila jedan od glavnih lidera u pokretu osoba sa invaliditetom u Republici Srpskoj, BiH i regionu, kao i jedan od osnivača i dugogodišnja direktorica humanitarne organizacije "Partner".

Od 2009. do 2015. godine je bila nacionalna koordinatorica za socijalnu zaštitu osoba sa invaliditetom. Poslednjih petnaest godina je bila zaposlena u ЈU Centar za socijalni rad Banjaluka. Autor je i kooautor više publikacija koje obrađuju temu invalidnosti.

Olivera Mastikosa je dobitnica Plakete Grada Banjaluka 2009. godine za doprinos unapređenju društvenog položaja  osoba sa invaliditetom.

Olja, kako su je zvali prijatelji, ostaće upamćena kao veliki vizionar, koja je pokrenula niz aktivnosti u gradu Banjaluci kako bi se osobama sa invaliditetom obezbjedili uslovi za samostalan život, kao što su personalna asistencija, pomoć u kući i pristupačan prevoz.

Olivera Mastikosa će na vječni počinak biti ispraćena u ponedjeljak 13. septembra na Perduovom groblju u Banjaluci.