latinica  ћирилица
12/09/2021 |  09:47 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Јasenovac u središtu srpsko-hrvatskih odnosa

Vladika slavonsko-pakrački Јovan izjavio je da je Јasenovac, poslije groba Gospodnjeg, najveći spomen vaskrsenja, te da leži u središtu srpsko-hrvatskih odnosa, pogotovo odnosa Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.
Vladika slavonsko-pakrački Јovan (Foto: dijasporanavezi.rs) -
Vladika slavonsko-pakrački Јovan (Foto: dijasporanavezi.rs)

Јasenovac je bio i u središtu dijaloga između velikodostojnika SPC i Rimokatoličke crkve, kao i dijaloga o ustaškom vikaru Alojziju Stepincu, rekao je vladika Јovan.

- Veoma sam zadovoljan, jer je taj dijalog bio s poštovanjem, bio je čovjekoljubiv, s razumijevanjem. Mi smo za godinu dana sumirali ono što smo znali, ali to je urađeno u jednom zaista hrišćanskom maniru, što je već nešto - rekao je vladika  za Politiku.

Vladika Јovan je ukazao na ranija nastojanja i manipulacije da se Јasenovac apstrahuje, te podsjetio da je prvi važniji spomenik na području sistema logora Јasenovac bio podignut 50-ih godina 20. vijeka i da je na njemu pisalo "Žrtvama fašizma", kao i da se manipulisalo načinom sjećanja u bivšoj Јugoslaviji.

- Apstrahovani su narodi kao takvi, razlozi zbog kojih su ubijani, sve sve svelo na to da su apstraktni fašisti ubijali jednako apstraktne antifašiste - dodao je vladika Јovan, te naveo da je prva žrtva u Јasenovcu bila srpska crkva koja je 1941. godine razrušena, a kasnije napravljena, ali znatno manja.

On je rekao da je Јasenovac sada svetinja, te dodao da često govori da je Јasenovac kao Velika subota, kada je Hristos u grobu, ali se osjeća da će svakog trenutka početi vaskrsenje.

Vladika Јovan ističe da Јasenovac proslavlja žrtve i čini sjećanje na njih živim, i to onim što je osnovno srpsko sjećanje, a to je liturgijsko sjećanje.

On je napomeno da je poslije Drugog svjetskog rata u nekoliko navrata crkva tražila od parohija, eparhija i manastira da popišu žrtve na svom području, te da se sada nastoje objediniti ti podaci, u kojima su pronađena nova imena žrtava.

- Ipak, za taj rad treba novca i stručnjaka - rekao je vladika Јovan.

On je istakao potrebu da se zaposli više saradnika u srpskom Muzeju žrtava genocida i da se umreži sa drugim institucijama, te podsjetio da je samo u posljednjih 15 godina u vrijeme umrežavanja i digitalizacije Јad Vašem dodao oko 1,5 milion imena jevrejskih žrtava, tako da sada ima oko 4,5 miliona imena od pretpostavljenih šest miliona žrtava.

Vladika slavonski je rekao da je spomen područje koje je napravljeno 1966. godine donekle doprinijelo manjoj manipulaciji sjećanjem, iako je betonski cvijet apstraktna poruka bez jasnih značenja.

Prema njegovim riječima, do radikalne promjene je došlo 1984. godine kada tadašnji patrijarh srpski German osveštava crkvu, što je označilo radikalnu promjenu u načinu sjećanja, jer crkva daje identitet većini jasenovačkih žrtava.

U ponedjeljak, 13. septembra, patrijarh srpski Porfirije posjetiće Јasenovac u Donjoj Gradini i održati svetu arhijerejsku liturgiju na dan kada Srpska pravoslavna crkva obilježava dan jasenovačkih novomučenika.

Takođe, u Pravoslavnoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu biće organizovan naučni simpozijum "Novomučenici - poliperspektiva" sa idejom da se svi narodi koji svoje stradanje mjere biblijskim aršinom, pogotovo u 20. vijeku, sretnu i pričaju o tom stradanju.