latinica  ћирилица
12/09/2021 |  09:59 ⇒ 09:59 | Autor: SRNA

Bećković: Poslije ustoličenja mitropolita Јoanikija slijede dobrota i znanje

Akademik Matija Bećković ocijenio je da, poslije ustoličenja mitropolita crnogorskog-primorskog Јoanikija na Cetinju uprkos protivljenju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, jedino što slijedi jeste dobrota i znanje, te dodao da je Hristos u Јerusalim ušao na magarcu, a u Cetinju je "svoje protivnike namagarčio".
Matija Bećković (foto: Sputnik / Dejan Simić) -
Matija Bećković (foto: Sputnik / Dejan Simić)

- Mitropolit Јoanikije je po ko zna koji put unio svoj mir u ovaj najnoviji nemir i bezakonje. Pridružio mu se i patrijarh Porfirije da nas još jednom podsete zbog čega su tu i zbog čega su neophodni - rekao je Bećković.

On je ocijenio da je aktuelni globalni nasrtaj na pravoslavlje pokušao da iskoristi i Đukanović, koji se sa svojom vojskom zabarikadirao na Cetinju i uputio nezapamćena zahtjev Srpskoj pravoslavnoj crkvi u njenoj novijoj istoriji.

- Nije li snajper, koga je spomenuo patrijarh Porfirije na Cetinju, onaj isti iz koga je pucano na Јoanikija u Beogradu za vreme litija /u Crnoj Gori/. Prilika se ukazala na Cetinju. Јednom u nameri da prekinu litije, drugi put da spreče ustoličenje - rekao je Bećković za "Večernje novosti".

On je istakao da je Srpska pravoslavna crkva konzervativna ustanova koja se drži vjekovnih obreda i da se mitropoliti i u ovom slučaju ustoličuju u mjestima na kojima stoluju, pa je tako bilo i ovog puta.

Bećković dodaje da je "još rano da se ustoličenja obavljaju u teretanama i fitnes centrima". "Uostalom, teretane su prve na udaru korone. U manastirima je uvek sigurnije", kaže Bećković, u svom stilu objašnjavajući zašto je bilo važno da se mitropolit Јoanikije ustoliči u manastiru na Cetinju.

On je rekao da su i patrijarh Irinej i mitropolit Јoanikije bili spremni da se pred očima cijelog svijeta žrtvuju za svetinju svoje vjere i crkve.

Bećković dodaje da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije izabrao Јoanikija, jer je on "mladi Amfilohije" koji još otvorenije, hrabrije i očiglednije pokazuje Amfilohijevu i svoju dobrotu.

Govoreći o podjelama u Crnoj Gori, Bećković je naveo da se jedan "narodić", kako ga je zvao Njegoš, podijelio na "narodčiće", vjerne i nevjerne, krštene i nekrštene, te ocijenio da nijednog mitropolita crnogorskog nije mimoišlo raspeće.

On je podsjetio da su Svetom Petru lomili krov na kući, Njegoš je pisao "da mu dođe da bježi u Ameriku", a da je mitropolit Јoanikije Lipovac ubijen bez suda i ostao bez groba, a sa njim gotovo sve sveštenstvo Crnogorsko-primorske mitropolije..., pa sve do mitropolita Amfilohija, kojeg su nazvali "sotonom i pukovnikom Udbe".

Govoreći o Kosovu i Metohiji, za koje je svojevremeno rekao da je to najskuplja srpska riječ, Bećković je ponovio da u vrijeme kada sve pojeftinjuje, Kosovo poskupljuje, samim tim što svim berzama postaje jasno da nema cijenu.