latinica  ћирилица
12/09/2021 |  11:27 ⇒ 14:17 | Autor: TANЈUG

Papa Franjo u posjeti Mađarskoj

Papa Franjo stigao je danas u Mađarsku, započinjući kratak boravak u ovoj zemlji gdje će razgovarati sa premijerom Viktorom Orbanom.
Papa Franjo - Foto: Getty Images
Papa FranjoFoto: Getty Images

Poglavar Rimokatoličke crkve provešće samo sedam sati u prestonici Budimpešti kako bi zatvorio veliki međunarodni vjerski kongres prije nego što ode za Slovačku, gdje će ostati duže i posjetiti četiri grada.

- Ponovo nastavljamo putovanja, a to je veoma važno jer možemo da prenesemo naše riječi i pozdrave ljudima - rekao je papa novinarima na letu za Budimpeštu.

Papa Franja će u Budimpešti služiti misu kojom će zatvoriti veliki međunarodni verski kongres, a prethodno se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Postavlja se pitanje da li će papa Franja, poznat po svom otvorenom govoru pokrenuti iza zatvorenih vrata pitanja koja on smatra važnim kao što je pitanje migranata i tolerancija prema LGBT populaciji što mogu biti neprijatne teme za Orbana.

Prihvat izbjeglica iz svih regiona koje kucaju na vrata bogatih zemalja bježeći od ratova ili ekonomske bijede je nešto za šta se argentinski papa stalno zalaže, što nekad nailazi na nerazumijevanja čak i u katoličkim redovima.

Dok on zagovara ravnopravnost i empatiju, mađarsko rukovodstvo podiže zidove na granici kako bi sprečilo dolazak muslimana i branilo hrišćansku Evropu.

Ovo je papino prvo putovanje u inostranstvo od kada je imao operaciju stomaka u julu, i on sam je priznao da je to možda prenaporno za njega u ovom trenutku.