latinica  ћирилица
12/09/2021 |  12:18 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

UKC Srpske predstavio organizaciju rada najsavremenije angio-sale (VIDEO)

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske predstavljen je rad i protokol nove, tehnološki najsavremenije angio-sale.
UKC - Foto: RTRS
UKCFoto: RTRS

Od izuzetne je važnosti za zbrinjavanje ishemijskog moždanog udara gdje se koristi trombektomija koja predstavlja najsavremeniji vid liječenja .

Trombektomija je najsavremeniji vid liječenja prilikom koje se kateterom dolazi do tromba koji se vadi iz krvnih sudova glave. UKC i Republika Srpska otvaranjem ove angio-sale idu u korak sa svjetskom medicinom.

- Želim da kažem kao prvi čovjek UKC-a, da ćemo nastaviti sa dosadašnjom praksom, a to je da pratimo sve svjetske trendove dijagnostičke i terapijske i da stanovništvo Republike Srpske ima najbolju zdravstvenu zaštitu, odnosno zdravstvenu zaštitu koja je i u najboljim svjetskim centrima - rekao je Vlado Đajić generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Novu angio-salu obišao je interventni neuroradiolog iz Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana Zoran Milošević. Spasao je život mnogim pacijentima u Republici Srpskoj a istovremeno je edukovao naše ljekare u Sloveniji. Kaže da aparati na kojima se rade zahvati nakon moždanog udara u potpunosti zadovoljavaju svjetske standarde, te da
su mnogo bolji nego u drugim evropskim centrima.

- Što se tiče aparature, tu ja mislim da kod uvođenja novih metoda liječenja akutnog moždanog udara, tu nema problema. Јa mislim da neće biti problema ni sa stručnim radom i organizacijom - rekao je Milošević.

Načelnik Klinike za neourologiju Siniša Miljković objasnio je da pacijent, ukoliko ga ne spase nakon 6 časova od moždanog udara ulazi u salu, gdje se pomoću katetera dolazi do tromba koji se nalazi u arteriji u mozgu, nakon čega se tromb vadi.Pacijent je već sljedeći dan sposoban za dalji život, bez invaliditeta.

- Uspješnost te terapije je 50 do 60 odsto za razliku od trombolitičke terapije koja je kod karotidnog tromba bila samo nekih 13%. To će biti ogroman dobitak ne samo za Banjaluku, nego i za Republiku Srpsku - naveo je Miljković.

U UKC-u se nadaju da će, ako ovo zaživi do kraja godine, uz pomoć Helikopterskog servisa biti u mogućnosti da pacijente iz cijele Srpske prebace i pruže adekvatnu pomoć na ovaj način.