latinica  ћирилица
12/09/2021 |  12:34 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Mitropolit Јoanikije: U sabornoj crkvi nema podjela na Srbe i ostale

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije poručio je danas da u sabornoj crkvi nema podjele na Srbe i ostale.
Mitropolit Јoanikije -
Mitropolit Јoanikije

Vladika Јoanikije je u obraćanju vjernicima nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici podsjetio na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i na njegovu borbu za jedinstvo pravoslavlja.

- Ljubio je cijeli srpski narod i Crnogorce koji se tako osjećaju. Borio se za jedinstvo pravoslavlja i u iskušenjima koje trpi crkva dao veliki doprinos - rekao je mitropolit Јoanikije.

Vladika je istakao i da je mitropolit Amfilohije kao što je liječio rane svoga naroda tako je i druge mirio, te podsjetio i na njegov doprinos u pomirenju Ruske crkve i Moskovske patrijaršije.

- Mi smo jedno, kao što je on tražio od nas. Svi smo slobodni, različiti i posebni, ali se sjedinjujemo zajedno u Hristu. Molitva za neprijatelje je najjača molitva, koja ide u naručje Božije, tada se uzdižemo iznad ljudske prirode - rekao je mitropolit Јoanikije.

On je istakao i da u red srpskih svetitelja, prosvetitelja i učitelja treba uvrstiti one koje nisu još u crkvenom kalendaru, kao što su blaženopočivši patrijarh Pavle i mitropolit Amfilohije.

- U tom kalendaru su i Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski - naglasio je mitropolit Јoankije.