latinica  ћирилица
12/09/2021 |  15:32 ⇒ 15:50 | Autor: TANЈUG

Papa Franjo se sastao sa Orbanom

Papa Franjo sastao se danas sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u okviru svoje kratke posjete Mađarskoj.
Viktor Orban (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov) -
Viktor Orban (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov)

Poglavar Rimokatoličke crkve provešće samo sedam sati u prestonici Budimpešti kako bi zatvorio veliki međunarodni vjerski kongres prije nego što ode za Slovačku, gdje će ostati duže i posjetiti četiri grada, prenosi Rojters.

On je direktno sa aerodroma otišao na sastanak sa premijerom Orbanom i predsjednikom Јanošem Aderom.

Kako se navodi, za razliku od gotovo svakog drugog papinog putovanja, nije bilo direktnog televizijskog prenosa, niti mogućnosti za fotografisanje koji obično prethode i prate ovakve sastanke.

Vatikan je saopštio da je sastanak, kojem su pored pape i Orbana, prisustvovali i kardinal Peter Erdo i mađarski biskupi, trajao oko 40 minuta.

Orban je na svom Fejsbuk profilu objavio sliku na kojoj se rukuje s papom koji stoji ispred mađarske i vatikanske zastave, uz komentar: "Zamolio sam papu Franju da ne dozvoli da hrišćanska Mađarska nestane".

Premijer Orban često govori da je hrišćanski identitet Mađarske ugrožen migracijom muslimana.

Vatikan je posjetu Budimpešti nazvao "duhovnim hodočašćem".

Papa Franjo izjavio je danas da bi Mađarska mogla da očuva svoje hrišćanske korijene tako što će se otvoriti za one kojima je pomoć neophodna.

Papa je u centru Budimpešte zatvorio Kongres rimokatoličke crkve služem mise kojoj je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi.

Papa Franjo je često osuđivao ono što vidi kao oživljavanje nacionalističkih i populističkih pokreta, te je uvijek pozivao na evropsko jedinstvo.

Nasuprot tome, Orban je na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji prošle nedjelje rekao da je jedino rješenje za migracije da Evropska unija "vrati sva prava nacionalnoj državi".

Ovo je prvo papino putovanje od operacije kojoj je bio podvrgnut u julu, a na pitanje o operaciji rekao je da se osjeća dobro.

Papa je takođe pozvao na oprez usljed porasta antisemitizma, rekavši da je to "osigurač kojem se ne sme dopustiti da izgori, mislim na prijetnju antisemitizmom koja još vreba u Evropi i drugdje".

On je dodao da su zajednički rad i promocija bratstva i zajedništva najbolji način da se taj osigurač deaktivira.

Premijer Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, izazvao je zabrinutost u mađarskoj jevrejskoj zajednici kada je prije nekoliko godina koristio sliku američkog finansijera DŽordža Soroša, koji je Јevrejin, u kampanji za borbu protiv migracije.

Orban je, međutim, rekao da bi Јevreji trebalo da se osjećaju bezbjedno pod njegovom vlašću, kao i da će Mađarska pokazati "nultu toleranciju" prema antisemitizmu.

Prema podacima Svjetskog jevrejskog kongresa, danas u Mađarskoj ima oko 75.000 do 100.000 Јevreja, što je najveći broj u centralnoj Evropi, a većina je u Budimpešti.