latinica  ћирилица
12/09/2021 |  16:04 ⇒ 16:04 | Autor: TANЈUG

Engleska odustala od planova za kovid propusnice

Planovi o uvođenju kovid propusnica za ulazak u noćne klubove i na velike događaje u Engleskoj neće se nastaviti, rekao je ministar zdravlja Sadžid DŽavid.

Ministar je za Bi-Bi-Si rekao "jednostavno ne bi trebalo raditi stvari zato što ih drugi oko nas rade i treba pravično sagledati svaku moguću intervenciju".

- Nikada mi se nije svidjela ideja da kažem ljudima da moraju da pokažu svoje papire kako bi obavljali svakodnevne aktivnosti. Iako bi trebalo držati u rezervi potencijalno uvođenje propusnica, sa zadovoljstvom mogu reći da nećemo ići dalje sa planovima o propusnicama - rekao je ministar.

Plan za kovid propusnice trebalo je da bude predstavljen krajem ovog mjeseca, a mnogi su se protivili toj ideji.

Udruženje Najt Tajm Indastriz upozorilo je da su planovi mogli da "osakate" industriju i da bi se noćni klubovi mogli suočiti sa diskriminacijom, a Mjuzik Venu Trast nazvao je propusnice "problematičnim".

Ed Dejvi, lider liberalnih demokrata nazvao je plan za uvođenje propusnica "neizvodljivim i skupim".

O tome da li se vlada plaši uvođenja propusnica nakon ovih kritika, DŽavid je rekao da propusnice nisu potrebne iz drugih razloga poput visoke potrošnje vakcina, testiranja i nadzora.

DŽavid je takođe rekao da je želio da se "riješi" P-Si-Ar testova za putovanja, jer on ne predviđa da će biti ponovnog zatvaranja, ali je dodao da bi bilo neodgovorno "skloniti sve sa stola".

- Ako su glavni britanski ljekari savjetovali da se vakcinišu djeca od 12 do 15 godina, možemo krenuti u roku od nedjelju dana i škole su se za to već pripremale, ali Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (ЈCVI) je preporučio da se to ne čini osim za djecu koja imaju druge zdravstvene probleme - objasnio je DŽavid.