latinica  ћирилица
12/09/2021 |  16:11 ⇒ 16:18 | Autor: TANЈUG

Norvežani izašli na birališta

Norvežani su danas izašli na birališta i ovo je prvi od dva dana glasanja na parlamentarnim izborima, u zemlji u kojoj je sve veći jaz između bogatih i siromašnih.
Јonas Gar Stor (foto: Javad Parsa / NTB) -
Јonas Gar Stor (foto: Javad Parsa / NTB)

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je opoziciona Laburistička stranka na putu da pobijedi koaliciju premijerke Erne Solberg na čelu sa konzervativcima, mada će laburistima biti potrebna podrška još najmanje dvije stranke kako bi obezbijedila parlamentarnu većinu, prenosi Rojters.

Lider laburista Јonas Gar Stor je čovjek za koga se vjeruje da će postati premijer nakon glasanja koje traje dva dana.

On je obećao da će se boriti protiv nejednakosti, nudeći poreske olakšice za porodice sa niskim i srednjim prihodima, a povećavajući stope poreza za bogate.

- Moramo da imamo društvo sa manje razlika, koje su se povećale u vrijeme prošle vlade - rekao je Stor za Rojters.

Pitanja vezana za rad, kao i problem klimatskih promjena isplivala su na površinu kao ključna, a ankete pokazuju da bi sve manje mjesta u parlamentu mogle da imaju stranke i poslanici koji žele da smanji eksploatacija zemlje i gasa, što je glavni izvor radnih mjesta u Norveškoj.

Stor se nada da će laburisti, Stranka centra i Socijalistička ljevica osvojiti većinu, te da će postizborni pregovori omogućiti povratak trostranačke koalicije koja je vodila Norvešku između 2005. i 2013. godine.

Prognoze su, međutim, da je takav ishod daleko od izvjesnog.

Istraživanja javnog mnjenja, naime, pokazuju da bi Stor mogao da zavisi ili od Crvene stranke koja želi društvene reforme zasnovane na marksističkoj ideologiji ili od Zelene stranke koja želi da obustavi proizvodnju nafte u Norveškoj do 2035. godine.