latinica  ћирилица
12/09/2021 |  17:41 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Episkop Sergije služio u Hramu Svete Trojice u Blatni (VIDEO)

U Blatni kod Novog Grada u Hramu Svete Trojice obilježena je slava Eparhije bihaćko-petrovačke. Svetu liturgiju služili su episkopi bihaćko-petrovački Sergije i pakračko-slavonski Јovan, te mitropolit moskovski Isidor.
Obilježena slava eparhije bihaćko-petrovačke - Foto: SRNA
Obilježena slava eparhije bihaćko-petrovačkeFoto: SRNA

Brojni vjernici okupili su se u Blatni. Za njih je ovo bio poseban dan jer su obilježili slavu eparhije. Vjernici su došli i na cjeljivanje i poklonjenje moštima Svetih mučenika medljanskih.

- Poseban blagoslov i posebna radost za sve nas je što su danas donesene mošti mučenika medljanskih, mošti livanjskih, glamočkih i drvarskih mučenika, kojima se vjernici poklanjaju i kojima će tokom dana moći da se poklone svi - rekao je TO3 Miloš Crepulja paroh u Blatni.

Vladika bihaćko-petrovački Sergije naveo je da danas proslavljamo posebno Srbe prosvjetitelje.

- To su veliki arhjereji, veliki patrijarsi. Sveti Sava,d akle Sveti Јoanikije i svi ostali svetitelji koje je naša srpska pravoslavna crkva projavila - dodao je on.

Vladika Sergije uručio je ordenje Srpske pravoslavne crkve onima koji su pomagali izgradnju hramova na području eparhije. Među njima načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača, ali i bivši načelnik Bihaća Hamdija Lipovača. Njima je prije nekoliko godina uručen i orden Svetog Save.

- Današnji dan pokazuje da ovdje ima naroda. Da taj narod poštuje srpsku pravoslavnu crkvu i da sigurno na ovakav način dokazuje da nas ima i da možemo opstati na ovim prostorima - naveo je Miroslav Drljača načelnik opštine Novi Grad.

Hamdija Lipovača bivši načelnik opštine Bihać istakao je da je za njega ovo veliki dan.

- Јer, sve što slavi moj narod slavim i ja. Sve što slave moji prijatelji slavim i ja. Sve što slave moji sugrađani slavim i ja. Zato što je Bog jedan i zato što je nama određeno da se ogledamo u lice Božje - dodao je on.

Vladika Sergije je parohu blatnjansko-buševićkom Milošu Crepulji dodijelio čin protoprezvitera.