latinica  ћирилица
12/09/2021 |  17:49 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Preminuo istaknuti srpski lingvista Predrag Piper

Istaknuti srpski slavista i lingvista, akademik i redovni profesor Univerziteta u Beogradu Predrag Piper preminuo je u 71. godini.
Predrag Piper (foto: Wikipedia / CC BY-SA 4.0 / Mikilav) -
Predrag Piper (foto: Wikipedia / CC BY-SA 4.0 / Mikilav)

U rodnom Beogradu započeo je osnovno školovanje koje je završio u Sremskoj Kamenici, a gimnaziju u Novom Sadu, gdje je potom radio kao asistent za rusku fonetiku.

Predavao je zatim morfologiju, sintaksu, istoriju književnog izraza, a od 1989. radio je na Filološkom fakultetu kao vanredni, a zatim i redovni profesor.

Bio je sekretar Odjeljenja jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/, član Predsjedništva SANU i više odbora. Kao gostujući profesor predavao je na univerzitetima u Moskvi, Petrogradu, Voronježu, Ivanovu, Seulu, Zadru, Nišu, Skoplju, Ljubljani.

Bio je potpredsednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije, glavni i odgovorni urednik časopisa "Јužnoslovenski filolog" i Zbornika Matice srpske za slavistiku, organizator nekoliko velikih međunarodnih simpozijuma.

Sve vreme i u nastavi i u nauci držao se principa po kome je najdelotvornije ako se tradicija ukrsti sa novim saznanjima i praksom.

Na Hankuk univerzitetu uveo je u korejsku univerzitetsku slavistiku predavanja iz slovenačkog i makedonskog jezika, a na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu funkcionalnu gramatiku kada je u svijetu o tome tek počelo da se govori.

Autor je mnogobrojnih studija i udžbenika među kojima su "Uvod u slavistiku", "Јezik i prostor", "Srpski između velikih i malih jezika", "Gramatika ruskog jezika u poređenju sa srpskim", "Lingvistička slavistika", "Srpski u krugu slovenskih jezika"...

Za izuzetno bogato i raznovrsno naučno stvaralaštvo, Piper je dobio niz priznanja i nagrada kao što su Orden prijateljstva među narodima /Moskva/, Plaketa počasnog člana bugarskog rusističkog društva /Sofija/, nagrada "Pavle Ivić", nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske, Zlatna diploma Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Prema želji porodice, sahrana će se obaviti samo u krugu najbližih, prenose "Novosti".