latinica  ћирилица
12/09/2021 |  20:03 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Održani "Dani Miroslava Čangalovića" u Glamoču (VIDEO)

U Glamoču su održani "Dani Miroslava Čangalovića". U čast stotinu godina od rođenja ovog poznatog operskog pjevača, porijeklom iz Glamoča, predstavljena je i monografija "Miroslav Čangalović pevač–glumac". Ona svjedoči o više od tri hiljade njegovih nastupa, od rodnog Glamoča, pa do Boljšoj teatra. Bio je operski i koncertni pjevač, bas, jedno od najvećih imena u istoriji svjetske muzičke umjetnosti.
Dani Miroslava Čangalovića - Foto: RTRS
Dani Miroslava ČangalovićaFoto: RTRS

Na planini podno Glamoča, prvi put čuo se Čangalovićev glas i kako krajiške pjesme izvodi sa jedinstvenim natpjevom. Kasnije ga je njegov glas iz rodnog kraja odveo do svjetskih operskih scena sa pečatom jednog od najvećih imena u istoriji srpske i jugoslovenske muzičke umjetnosti.

Više od 3.000 nastupa imao je Čangalović u najprestižnijim dvoranama od Pariza, Londona, Tokija, pa sve do Moskve i Boljšoj tetra. Ni tada rodnu grudu nije zaboravio. Danas, 23 godine poslije njegove smrti, ni ona njega. Održana je svečana akademija u njegovu čast.

- Nadam se da će ova manifestacija zaživjeti, bilo bi lijepo i zbog kulture ovoga kraja, kao i zbog nacionalnog samoosjećanja ljudi ovog kraja - izjavila je kćerka Miroslava Čangalovića - Mirjana Čangalović.

Da se ime Miroslava Čangalovića ne zaboravi s obje strane Drine, u Novi Sad već treću godinu organizuje manifestaciju, a tradiciju prenose i na njegov rodni Glamoč i Glamočake koji su ponosni na svog operskog pjevača.

Duška Tegeltija, dobitnik zahvalnice ističe da je ponosna što je rođena u gradu gdje je rođen Miroslav Čangalović.

- Inače, Glamoč nosim u srcu i s ponosom kažem da sam Glamočanka. Tu sam za sve što mogu da uradim za Glamoč i Glamočake - kaže Tegeltija.

Aleksandar Ljuboja, predsjednik Zavičajnog udruženja “Glamočko kolo“ iz Banjaluke ističe da je njihov cilj da se i ubuduće, pored Novog Sada, manifestacija odvija tradicionalno i u Glamoču.

Čangalović je još jedna veza Srpske i Srbije, osim nacionalnog, on je pečat i kulturnog identiteta srpskog naroda.

- Ponosan sam što sam što sam dio generacije i dio tima koji je, istrgnuo Miroslava Čangalovića iz zaborava i ovo ej na neki način naš dug prema njemu - rekao je načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu u vladi Republike Srpske ističe da sama činjenica da se ova manifestacija održava i u Novom Sadu i u Glamoču  oslikava upravo ono što zovemo jedinstven srpski kulturni prostor.

Dokumentarni film koji se snima o Miroslavu Čangaloviću stvara se za buduće generacije koje tek treba da se upoznaju s bogatim radom ovog velikana.