latinica  ћирилица
12/09/2021 |  20:25 | Autor: SRNA

Pale: Otvoreni "Dani Duška Trifunovića"

Na Palama je večeras otvorena tradicionalna manifestacija "Dani Duška Trifunovića", posvećena ovom srpskom pjesniku, književniku i televizijskom autoru.
Pale: Otvoreni "Dani Duška Trifunovića" - Foto: SRNA
Pale: Otvoreni "Dani Duška Trifunovića"Foto: SRNA

Na otvaranju manifestacije održano je poetsko veče, na kojem je stihove govorio glumac Vojin Ćetković.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale i organizator manifestacije Slavka Brezo rekla je novinarima da je manifestacija međunarodnog karaktera.

Glumac Vojin Ćetković rekao je da je bitno da djeca i omladina prate ovakve manifestacije.

- Pjesme koje sam govorio večeras su od moje najranije mladosti pa do danas. Volim da čitam i govorim poeziju i volio sam poeziju Duška Trifunovića - rekao je Ćetković.

Sutra će u okviru manifestacije od 19.00 časova biti održan program za odrasle "Bukvalno tako" u kojem će učestvovati pjesnici i književnici Bogomir Mijatović, Goran Vračar, Milenko Šarac, Duško Peulja i Vid Vukelić.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, grad Istočno Sarajevo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole".

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Јugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju". Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.