latinica  ћирилица
13/09/2021 |  07:05 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Merkelova danas u Beogradu (VIDEO)

Njemački kancelar Angela Merkel doputovaće danas u zvaničnu posjetu Srbiji.

Merkelova bi na Aerodrom "Nikola Tesla" trebalo da stigne oko 16.00 časova, a svečani doček biće joj organizovan ispred Palate Srbija.

Nakon toga predviđen je razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u četiri oka, na kojem je, kako je ranije saopšteno iz njemačke Vlade, biti pokrenuta važna pitanja.

- U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive - izjavila je ranije zamjenik portparola njemačke Vlade Martina Fic.

Nakon razgovora Merkelova i Vučić daće izjave za medije.

Vučić je ranije, povodom posjete njemačkog kancelara, izjavio da je to velika čast za Srbiju i da je bitno da sa Merkelovom razgovara o svim važnim regionalnim dešavanjima.

- Želim da joj se zahvalim na svemu što je učinila za zapadni Balkan. Nikada nećemo zaboraviti šta je učinila za nas 2015. godine kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji. Imao sam čast i priliku da je ugostim na kraju njenog mandata - rekao j Vučić.

Iz njemačke Vlade ranije je saopšteno da će Merkelova sutra posjeti Albaniju, gdje će u Tirani prvo imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a nakon toga će prisustvovati ručku sa premijerima zemalja zapadnog Balkana na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja.

Pred povratak u Berlin, Merkelova će imati bilateralne sastanke sa premijerima Crne Gore, Sjeverne Makedonije, samoproglašenog Kosova i predsjedavajućim Savjeta ministara.