latinica  ћирилица
13/09/2021 |  08:19 | Autor: SRNA

Izraelski avioni gađali mete Hamasa

Izraelski avioni gađali su jutros ciljeve u Pojasu Gaze, kao odgovor na niz raketnih napada sa teritorije kojom upravlja palestinska grupa Hamas.
Pojas Gaze - Foto: www.aa.com.tr
Pojas GazeFoto: www.aa.com.tr

Ovo je treća uzastopna noć sukoba dvije strane.

Tenzije su pojačane nakon prošlonedjeljnog bjekstva šest palestinskih zatvorenika iz izraelskog zatvora, u vrijeme napora Egipta da posreduje u dugoročnom prekidu vatre nakon oružanih sukoba prošlog maja koji su trajali 11 dana.

Izraelska vojska izvjestila je o tri odvojena raketna napada kasno sinoć i rano jutros, rekavši da je raketna odbrana presrela najmanje dva napada, prenosi AP.

Kao odgovor, vojska je gađala ciljeve Hamasa. Nema informacija o žrtvama ni na jednoj strani.

Tokom vikenda, Izrael je uhvatio četiri od šest palestinskih zatvorenika, koji su u ponedjeljak, 6. septembra, pobjegli iz zatvora kroz tunel koji su iskopali. Zatvor je poznat po jakim mjerama bezbjednosti.

Izrael i dalje traga za još dvojicom odbjeglih zatvorenika.

U međuvremenu, napori uz posredovanje Egipta da se postigne dugoročno primirje dvije strane nisu dali rezultata zbog nemogućnosti dogovora oko obnove katarskih isplata porodicama u Gazi koje su u nevolji. Izrael je zatražio garancije da Hamas neće preusmjeriti novac za vojne svrhe.