latinica  ћирилица
13/09/2021 |  09:14 ⇒ 09:30 | Autor: Index.hr

U Hrvatskoj počeo popis stanovništva

Danas je u Hrvatskoj počelo popisivanje stanovništva a prva faza biće samopopisivanja kroz sistem  e-Građani.
Popis stanovništva - Foto: ilustracija
Popis stanovništvaFoto: ilustracija

Ovaj način popiosa trajaće od 13. do 26. septembra, a druga faza popisivanja, kada popisivači izlaze na teren, trajaće od 27. septembra do 17. oktobra, navode iz Državnog zavoda za statistiku.

U petak je održana konferencija za medije DZS na kojoj su objašnjene dvije faze popisa.

- Popis započinje 13. septembra i sastoji se od dvije faze, a građani će odlučiti na koji će način biti popisani. Građani će u fazi samopopisivanja, od 13. do 26. septembra moći samostalno popisati sebe i članove svog domaćinstva prijavom u portal e-Građani. Ako se više članova u kućanstvu koristi portalom e-Građani, samo jedan član popisuje ostale -pojašnjeno je.

U drugoj fazi popisa, terenskom popisivanju, od 27. septembra do 17. oktobra na teren izlaze popisivači, njih nešto manje od 8.000, koji će u intervjuu sa stanovništvom popisati sve jedinice koje se nisu popisale u prvoj fazi. Oni će takođe uzeti kontrolnu šifru od domaćinstva koja su se samostalno popisala na portalu e-Građani. Izuzetno, ako se ustanovi da do 17. oktobra nisu popisane sve jedinice, razdoblje popisivanja ćemo produžiti do 29. oktobra, rekla je Lidija Brković iz DZS-a.

Propisane si kazne za nepopisivanje.