latinica  ћирилица
13/09/2021 |  10:45 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

U Skupštini Srbije rasprava o Prijedlogu zakona o zaštiti ćirilice

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o Prijedlogu zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.
Skupština Srbije (foto: snimanjeizvazduha. blogspot.com) -
Skupština Srbije (foto: snimanjeizvazduha. blogspot.com)

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković rekla je obrazlažući zakon poslanicima da je prvenstveni cilj donošenja ovog zakona bolje regulisanje statusa ćirilice u javnom životu, imajući u vidu njen značaj i činjenicu da su jezik i pismo jedan od najvažnijih dijelova kulturnog nasljeđa i pitanje identiteta srpskog naroda.

- S obzirom na to da će se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske naći gotovo istovjetan Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, u srijedu, 15. septembra - navela je Gojkovićeva na početku obraćanja.

Ona je istakla da će usvajanje ova dva zakona, u Srbiji i u Republici Srpskoj, biti ne samo važan korak naprijed u njegovanju jezičke kulture već i snažna potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike Srbije i Srpske.

Gojkovićeva je napomenula da u pravnom sistemu Srbije već postoji Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, kojim je utvrđeno da su u Srbiji u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo, a latičnično pismo na način utvrđen ovim zakonom.

Ona je istakla da donošenje ovog zakona nije ni u kakvoj koliziji sa postojećim zakonom, niti je namjera predlagača da se latinica na bilo koji način diskriminiše.

Vlada Srbije usvojila je 2. septembra Prijedlog zakona o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma i uputila ga na usvajanje Narodnoj skupštini Srbije.

Ovim zakonskim prijedlogom definisano je ustanovljavanje dodatnih mjera, čiji je cilj njegovanje srpskog jezika, kao i kulturnih i tradicionalnih vrijednosti i šira upotreba ćirilice u javnom životu, s obzirom na njen istorijski, kulturni i identitetski značaj.

Prijedlog zakona, koji je usvojen na prijedlog Ministarstva kulture i informisanja, predviđa obavezujuće i stimulativne mjere za zaštitu ćirilice.

Obavezujuće mjere šire krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo i po ovom zakonu to bi bili svi subjekti koji posluju ili obavljaju djelatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala.