latinica  ћирилица
13/09/2021 |  10:47 ⇒ 11:08 | Autor: sputniknews.com

U Pjongjangu uspješno testirana nova raketa

Sjeverna Koreja uspješno je testirala novu krstareću raketu dugog dometa, prenosi sjevernokorejska Centralna telegrafska agencija.

Kako prenosi agencija, raketne probe su izvršene u subotu i nedjelju, a pratili su ih stariji članovi Centralnog komiteta Radničke partije Koreje.

- Razvoj krstarećih raketa dugog dometa, strateškog oružja od velikog značaja za ispunjenje ključnog zadatka petogodišnjeg plana za razvoj odbrambene nauke i sistema naoružanja... napredovao je u okviru pouzdanog naučnog procesa razvoja sistema naoružanja u poslednje dve godine - navodi se u saopštenju agencije.

Stručnjaci su izvršili probu potiska raketnih motora na kopnu, letačke probe, ispitivanje kontrole i navođenja i brojne druge. Kako se ističe, svi testovi su bili uspešni. Krstareće rakete uspele su da pogode ciljeve na udaljenosti od 1.500 kilometara, dodaje se u saopštenju.

Komentarišući nove raketne probe Pjongjanga, Pentagon je saopštio da Sjedinjene Američke Države smatraju da vojni razvoj Sjeverne Koreje predstavlja prijetnju za njene susjede, kao i za međunarodnu zajednicu.

- Pročitali smo izveštaje o lansiranjima krstarećih raketa u Sjevernoj Koreji. Nastavićemo da pratimo situaciju i u stalnom smo kontaktu sa našim partnerima i saveznicima - navodi se u saopštenju američkog Ministarstva odbrane.
U saopštenju se dodaje da posvećenost SAD odbrani Koreje i Јapana ostaje nepokolebljiva.

Nova krstareća raketa izaziva zabrinutost Јapana, izjavio je generalni sekretar japanske vlade Kacunobu Kato.

- Јapanska vlada stalno pažljivo prati sva kretanja Sjeverne Koreje u vojnoj oblasti. Suzdržaću se od detalja informacija o ovome, ali ako je domet od 1.500 kilometara tačan, to predstavlja prijetnju za mir i bezbjednost u regionu oko Јapana, što izaziva zabrinutost Јapana - rekao je Kato na konferenciji za novinare.

Јužna Koreja i SAD analiziraju lansiranje krstareće rakete Pjongjanga, nije bilo kontakta sa Sjevernom Korejom u vezi sa lansiranjem, budući da međukorejske vojne veze ne rade, saopštio je portparol Zajedničkog odbora načelnika štabova Јužne Koreje Kim DŽun Nak.

U Ministarstvu za ujedinjenje Јužne Koreje saopšteno je da ovo Ministarstvo sarađuje sa svim povezanim tijelima, uključujući i Ministarstvo odbrane zemlje, i da će “pratiti i analizirati aktivnosti Sjeverne Koreje“.
Ispitivanja krstarećih raketa, za razliku od balističkih, ne narušavaju rezoluciju Saveta bezbednosti UN.

Posljednji put Sjeverna Koreje je testirala rakete krajem marta. Dve krstareće rakete lansirane su 21. marta prema Žutom moru na maloj visini sa malim dometom, a 25. marta ispaljene su dve balističke rakete prema Јapanskom moru.