latinica  ћирилица
13/09/2021 |  12:32 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Drvar: Sjećanje na 13. septembar - dan progona

U Drvaru je danas služen parastos i položeni vijenci kod spomenika u izgradnji za sve stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom obilježavanja 26 godina od progona cjelokupnog srpskog stanovništva iz ove opštine u napadu Hrvatske vojske i tzv. Armije BiH.
Drvar-sjećanje na dan progona - Foto: SRNA
Drvar-sjećanje na dan progonaFoto: SRNA

Vijence su položile delegacije opštine Drvar, Boračke organizacije Istočni Drvar-Drvar, te delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata i udruženje mladih "Mokronoge".

Sjećanje na 13. septembar 1995. godine - jedan od najtužnijih dana u istoriji grada obilježava se pod sloganom "Krajino moja, ne zaboravi".

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da Drvarčani nikada neće zaboraviti taj dan.

- Možemo oprostiti ali nikada nećemo zaboraviti ovaj datum. Mladi treba da pamte ovaj datum sa željom da se nikada nikome ne ponovi - rekla je Runićeva.

Prema njenim riječima, Drvarčani i 26 godina nakon rata žive u jako teškim uslovima, a lošu ekonomsku sliku Drvara dodatno otežavaju i kantonalne vlasti, jer se, kako je istakla, većina propisa rješava preko kantonalnih vlasti.

- Drvarčani su prvi u BiH pokrenuli povratak, vratili se na svoje iako je kompletna industrija uništena, opet se borimo da opstanemo i ostanemo na zemlji svojih djedova - navela je Runićeva.

Predsjednik Boračke organizacije Drvar-Istočni Drvar Miladin Bajić rekao je Srni da je ovaj grad tokom posljednjeg rata imao više od 300 poginulih i 1.260 ranjenih, od kojih je 600 teško ranjeno.

- Uz pomoć Republike Srpske, Srbije i lokalne vlasti konačno smo došli do cilja da Drvar dobije spomenik žrtvama rata 1992-95 godina - rekao je Bajić, ističući da se radovi na izgradnji spomenika privode kraju, te da se završetak radova očekuje do sljedeće godine.

On je naveo da je Spomenik palim borcima u Drvaru želja koja se ostvaruje zahvaljujući pomoći sroskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsjednik Udruženja mladih "Mokronoge" iz Drvara Miloš Bajić kaže da su mu sjećanja na 13. septembar 1995. godine strašna.

- Imao sad tada šest godina, školske klupe sam zamijenio izbjegličkim kolonama. Sjećanja su još svježa i strašna. Sjećam se kolona i odlaska mog oca na ratište - kaže Bajić.

Prema njegovim riječima, mladi ljudi treba sa njeguju sjećanje, da se odaje počast herojima Drvara koji su svoje živote utkali u stvaranju slobode.

Vijence su na spomenik položile delegacije opštine Drvar, Boračke organizacije Istočni Drvar-Drvar, te delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata i udruženje mladih "Mokronoge".

Od predratnih 17.000 stanovnika danas u Drvaru, prema popisu, živi nešto više od 7.000 većinskog srpskog stanovništva.