latinica  ћирилица
13/09/2021 |  13:23 ⇒ 13:25 | Autor: SRNA

Mitropolit Јoanikije: Sagradićemo gumno identično onom ispred Cetinjskog manastira

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije rekao je u Јasenovcu da će na mjestu gdje je danas Služena sveta arhijerejska liturgija biti izgrađeno gumno, koje će biti kopija onog koje se nalazi ispred Cetinjskog manastira.
Mitropolit Јoanikije - Foto: SRNA
Mitropolit ЈoanikijeFoto: SRNA

- Kao novoizabrani mitropolit, preuzimam obavezu da zajedno sa narodom iz Crne Gore, našim manastirima i vjerujućim ljudima, sagradimo i priložimo gumno manastiru Јasenovac. To je zaslužilo ovo sveto mjesto, ali i naš vladika /slavonsko - pakrački/ Јovan istakao - je mitropolit Јoanikije obraćajući se vjernom narodu.

Mitropolit crnogorsko-primorski naveo je da je zavjet svetih novomučenika jasenovačkih da "otvorimo svoje duše i srca, te da u njih smjestimo ljubav, milost i pravdu Božiju".

Prema njegovim riječima, vladika Јovan kao veliki i revnosni domaćin ne odustaje od toga da u slavu svetih mučenika učini sve da zablista manastir Јasenovac, koji toliko znači za cijeli srpski narod, ali i za cijelo pravoslavlje.

- Ovdje je prije nekoliko godina dolazio Njegova svetost patrijarh vaseljenski Vartolomej, da se pokloni jasenovačkim žrtvama, dolaze pravoslavni arhijereji iz svih svetih Božijih crkava. Na ovom mjestu srpskog stradanja imamo prisustvo vaseljenskog pravoslavlja, nebeske zemaljske crkve, živo prisustvo svetih mučenika, koji su naši zastupnici pred prestolom Božijim - poručio je mitropolit Јoanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski istakao je da se narod ovdje danas okupio da širi bratsku ljubav, bez mržnje i osvete, te pozvao sve na praštanje i pomirenje.

Nakon Svete arhijerejske liturgije u porti manastira Јasenovac osveštan je spomenik rusko-srpskom prijateljstvu, koji je simbolika stradanja dva naroda u Drugom svjetskom ratu i potvrda njihove bratske veze.

Spomenik je osveštao Njegovo preosveštenstvo mitropolit moskovski Isidor, uz prisustvo patrijarha srpskog Porfirija i arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Osveštanju spomenika prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.