latinica  ћирилица
13/09/2021 |  14:05 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Petković: Osmanijeva sabotira Briselski sporazum

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani sabotira Briselski sporazum, a time direktno i svaki dogovor Beograda i Prištine.
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

Petković je naveo da je Osmanijeva izjavom da "ne može da postoji monoetnička tvorevina poput zajednice srpskih opština /ZSO/" zapravo poručila da za Prištinu Briselski sporazum ne važi, iako ga je prištinska strana potpisala, a svojim autoritetom verifikovala i EU.

- Svako ko sabotira Briselski sporazum direktno sabotira i svaki dogovor Beograda i Prištine u procesu normalizacije odnosa i traganja za kompromisom jer je ispunjavanje do sada postignutih dogovora osnov za napredak u dijalogu i postizanje održivih kompromisnih rješenja - ukazao je Petković u saopštenju.

On je istakao da je Beograd, nasuprot Prištini, kredibilan partner u ispunjavanju svih preuzetih obaveza iz dijaloga i sagovornik u saradnji u svim domenima koji predstavljaju civilizacijsku tekovinu, što se odnosi i na potragu za nestalima.

- Zato je dobro da je posle dugogodišnjeg intenzivnog negiranja Prištine da postoje arhivi UČK /OVK/, Aljbin Kurti konačno priznao da te arhive postoje i da je spreman da ih otvori. Samo tako ćemo ostvariti dugo očekivani pomak u rasvjetljavanju sudbine 1.600 nestalih - smatra Petković.

Prema njegovim riječima, Beograd očekuje da Kurtijevim stopama krene i Osmanijeva priznanjem da formiranje ZSO nije njen lični izbor, već obaveza koju je Priština preuzela prije 3.069 dana i koju mora da sprovede.

Osmanijeva je za "Zidojče cajtung" rekla da centralne institucije neće mijenjati ustav, niti formirati ZSO, jer Priština ne želi "još jednu nefunkcionalnu državu kao što je BiH", objavila je "Gazeta ekspres".