latinica  ћирилица
13/09/2021 |  14:20 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Potvrđena optužnica Hamzabegovićevoj, zatraženo produženje pritvora

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Sene Hamzabegović, kojoj je na teret stavljeno da je finansirala terorističke aktivnosti i djelovanje državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka, Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora, a odbrana mjere zabrane.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara rekao je da je produženje pritvora zatražio jer Hamzabegovićeva ima državljanstva BiH i Švajcarske, te da postoji bojazan od bjekstva.

Čampara je rekao da je potpisan sporazum o izručenju između BiH i Švajcarske. On je naveo da je Hamzabegovićeva ranije osuđivana, te smatra da postoje svi zakonom propisani uslovi da se pritvor produži.

On je naveo da je riječ o osobi koja je u kontinuitetu vršila krivična djela koja joj se stavljaju na teret, te da se razlozi i okolnosti, ranije utvrđeni za mjere pritvora, nisu promijenili, prenosi Birn.

- Suprug Sene Hamzabegović još se nalazi u bjekstvu - rekao je Čampara.

Sena Hamzabegović optužena je da je u više navrata uplatila oko 230.000 KM za finansiranje terorističkih aktivnosti i djelovanje državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Njoj je stavljeno na teret da je od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka iako je znala da se bore na strani "Islamske države".

U optužnici je navedeno da je novac slala Muradifu Hamzabegoviću, za kojeg je znala da sa drugim državljanima BiH učestvuje u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti.

Ona je novac, u različitim apoenima, u više navrata uplaćivala ili lično odnosila na područje Sirije, gdje ga je predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je prema prikupljenim dokazima, novac koristio za davanje plata licima koja učestvuju u terorističkim aktivnostima, kupovinu oružja i druge svrhe.