latinica  ћирилица
13/09/2021 |  15:01 ⇒ 15:07 | Autor: SRNA

Slavski obred obavljen nad grobnom humkom jasenovačkih mučenika

Na grobnoj humci u Spomen-području Јasenovac obavljen je obred lomljenja slavskog kolača i osveštanja žita u spomen svih novomučenika jasenovačkih koji je predvodio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

Obredu je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je položio vijence na spomen ploču kod monumentalnog spomenika Kameni cvijet.

Dodik je istakao da današnje okupljanje u spomen jasenovačkih žrtava treba da sve ohrabri i ojača u namjeri da se zločin više nikada ne ponovi.

- Drago mi je što smo ovdje svi okupljeni. Vidim ljude iz Srbije, Crne Gore, Rusije, Republike Srpske, Hrvatske. Cilj je da ovo pamtimo kao mjesto najstrašnijeg zločina, mjesto na kojem je nestao čovjek i gdje su ostali zločinci koji su se ispisali iz čovječanstva, kako je to rekao naš patrijarh - rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naveo da je ovo i mjesto tuge, gdje u vazduhu treperi sva ta bol i jauci, vapaj žrtava da se prekine sa zločinima.

- Zato je važno da se naša crkva opredijelila da jasenovačke mučenike proglasi svetim, jer je to znak da će to trajati - istakao je Dodik.

Ministar za inovacije i tehnološli razvoj Srbije Nenad Popović rekao je da nije lako danas biti u Јasenovcu, ali da raduje činjenica da je došlo tako puno naroda da oda poštu žrtvama jasenovačkog logora.

- Nikada ne smijemo da zaboravimo jasenovačke novomučenike. Ako ih zaboravimo nećemo imati budućnost. Narod koji zabrovalja svoju prošlost, nema budućnost i veoma je važno da se ovakvi događaji obilježavaju - istakao je Popović.

On je dodao da je velika ideja da Srbija i Republika Srpska zajedno grade memorijalni kompleks u Donjoj Gradini, te istakao da je najvažnije da se zapiše ime svake žtrtve koja je ovdje izgubila život.

Slavskom obredu prehodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je predvodio patrijarh Porfirije, uz sasluženje arhijereja Srpska pravoslavne crkve.