latinica  ћирилица
13/09/2021 |  15:52 ⇒ 17:13 | Autor: SRNA

Cvijanović: "Bufalo-enerdži Gold - MG" posjeduje jaku poslovnu inicijativu

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska mora i treba da pomaže i njeguje svakog ko ima poslovnu inicijativu, što je nesumnjivo i biogasni kompleks "Bufalo-enerdži Gold-MG" iz Donjeg Žabara, tim prije što zapošljava 100 radnika, rekla je Cvijanović prilikom posjete ovom kompleksu.
Cvijanović u kompleksu "Bufalo-enerdži Gold-MG" -
Cvijanović u kompleksu "Bufalo-enerdži Gold-MG"

- Ovaj kompleks značajno učestvuje u oblasti poljoprivrede i proizvodnje i značajan je dio u našem sistemu i podrške i podsticaja, ali isto tako neko ko, osim što zapošljava oko 100 radnika, mnogo znači za sve one koji su svojim aktivnostima vezani upravo za ovaj kompleks - istakla je Cvijanović.

Ona je obećala da neće izostati ni podrška ovom kompleksu od resornog ministarstva i napomenula da Republika Srpska svakako mora da njeguje i pomaže svakog onog ko ima poslovnu inicijativu i ko želi da je na ovaj način realizuje.

Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što Srpska ima proizvođače, pa i srednjeg ili sitnog ranga, svakog ko ulaže određene napore.

- Ovo je zaista za divljenje, jedan zaokružen proces, ne nedostaje ništa, i činjenica je da toliko drugih subjekta u okviru BiH posluje sa ovim subjektom, sa ovom farmom, sa ovim poljoprivrednim gigantom, i vezuje svoju aktivnost za djelatnost ovog subjekta, pokazuje koliko su oni generalno važni na cijeloj našoj mapi ovdje - rekla je predsjednica Republike Srpske.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je nakon posjete biogasnoj elektrani da je ova firma važan partner u poljoprivredi Srpske i da Vlada sve što se ovdje investira podržava sa 30 odsto.

Pašalić je najavio nastavak te politike podrške u narednom periodu.

- Na ovoj farmi apsolutno nema otpada i ovdje možete da vidite sve ono što vidite na farmama u Evropi i najrazvijenim poljoprivrednim zemljama - naveo je Pašalić.

Vlasnik firme "MG-Gold" Goran Mitrović rekao je novinarima da u ovom kompleksu proizvode i struju iz obnovljivih izvora, a prošle godine su proizveli struje u visini četvrtine potrošnje opštine Šamac.

Mitrović je pohvalio sistem podsticaja Republike Srpske za korištenje obnovljivih izvorija energije.

On je istakao da je uz veliko angažovanje firme i pomoć Vlade Srpske za kapitalna ulaganja, ova firma vlasnik najvećeg kompleksa koji se navodnjava u BiH na površini od 650 hektara, što godišnje omogućava dvije žetve i dobru poljoprivrednu proizvodnju, a riječ je o potpuno organskoj proizvodnji.