latinica  ћирилица
13/09/2021 |  16:00 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Mehmedagić se brani sa slobode

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Osmanu Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor zbog toga što je prekršio mjere zabrane sastajući se sa svjedokom Tužilaštva Asimom Sarajlićem sa kojim je 21. jula zajedno otputovao u Antaliju, saznaje Srna u Sudu BiH.
Osman Mehmedagić s advokatima izlazi iz Suda BiH (Foto: S. Šantić) -
Osman Mehmedagić s advokatima izlazi iz Suda BiH (Foto: S. Šantić)

U Sudu BiH u petak, 10. septembra je održano ročište Mehmedagiću o prijedlogu Tužilaštva BiH o opozivu mjere zabrane i određivanju jednomjesečnog pritvora.

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka rekao je na ročištu da su, prema podacima Granične policije BiH, Mehmedagić i Sarajlić 21. jula zajedno otputovali avionom u Antaliju, a da prema mjerama zabrane, osumnjičeni se ne smije svjedoku približavati na udaljenosti manjoj od 50 metara.

U Antaliji su bili deset dana i istim letom su se vratili.

Sarajlić je svjedok u istrazi koja se vodi protiv Mehmedagića zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave.

Čavka je naveo da je Tužilaštvo zatražilo dalje provjere i da je od Granične policije BiH dobilo podatke da su Mehmedagić i njegova supruga, samo pet dana nakon određivanja mjera, otputovali u Antaliju sa Sarajlićem.

- U Antaliji su bili deset dana. Istim letom su otputovali i vratili se. Avion kojim su išli dug je 37 metara. Granični prelaz su prešli u razmaku od jedne minute - obrazložio je Čavka.

On je dodao da Mehmedagić nije obavijestio Tužilaštvo BiH o svadbi kćerke lidera SDA Bakira Izetbegovića na kojoj je bio sa Sarajlićem, kao ni o putovanju,
iako je to navedeno u mjerama zabrane.