latinica  ћирилица
13/09/2021 |  16:56 ⇒ 16:56 | Autor: SRNA

Stardžen: Potreban novi referendum o nezavisnosti Škotske

Prvi ministar Škotske Nikola Stardžen iznijela je danas planove za novi referendum za nezavisnost i ističe da su Bregzit i pandemija virusa korona Škotsku stavili na potpuno drugi smjer od ostatka Velike Britanije.
Nikola Stardžen - Foto: getty
Nikola StardženFoto: getty

Lider Škotske nacionalne partije /SNP/ kritikovala je britanskog premijera Borisa DŽonsona jer je Velikoj Britaniji nametnuo "opsesiju Bregzita" tokom pandemije virusa korona, što je dovelo do nestašice hrane i radne snage.

Prema njenim riječima, problemi sa kojima su se pojedinci i firme suočavali izlaskom Britanije iz EU dodatno su pogoršani pooštravanjem imigracione politike jer je time ograničen priliv radne snage.

Ona je u obraćanju na godišnjoj konferenciji SNP-a istakla da će DŽonson i njegova konzervativna administracija iskoristiti svu štetu koju su nanijeli da bi preuzeli dodatnu kontrolu i zauzeli stav protiv nezavisnosti Škotske.

- Čineći nas siromašnijim, reći će da ne možemo sebi da priuštimo da budemo nezavisni. Smanjenjem trgovine sa EU, reći će i da previše zavisimo od ostatka Britanije - naglasila je Stardženova.

Prema njenim riječima, administracija iz Vestminstera ima samo šest poslanika u Parlamentu Škotske, zbog čega ne može da donosi odluke o budućnosti bez saglasnosti ljudi koji tu žive.

Ona je dodala da bi novi referendum trebao biti održan do kraja 2023. godine nakon okončanja pandemije virusa korona, ali to mora da odobri britanska administracija.

DŽonson je to do sada odbijao i tvrdi da je posljednje glasanje 2014. godine, kada je većina Škota bila za ostanak u Velikoj Britaniji, bio "događaj jednom u generaciji".