latinica  ћирилица
13/09/2021 |  17:47 | Autor: TANЈUG

"Imamo tvrdnje o smrtonosnim odmazdama talibana"

Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele saopštila je da je njena kancelarija primila vjerodostojne tvrdnje o egzekucijama koje su talibani izvršili.
Talibani - Foto: AP
TalibaniFoto: AP

Bašele je pred Savjetom za ljudska prava upozorila na "novu i opasnu fazu" za Avganistan i kritikovala talibane zbog neispunjenja obećanja.

Ona je navela više slučajeva o talibanskim pretresima od kuće do kuće u potrazi za zvaničnicima iz prethodne vlade i "ljudima koji su sarađivali sa američkim snagama bezbjednosti i kompanijama".

Zvaničnici UN takođe su prijavili neke napade i prijetnje, koji su sve veći, dodala je, bez iznošenja detalja.

- Moja kancelarija je primila vjerodostojne tvrdnje o smrtonosnim odmazdama bivših pripadnika Avganistanskih nacionalnih bezbjednosnih snaga (ANFS) i izvještaje o pritvorima zvaničnika koji su radili za prethodne administracije kao i njihovih porodica - rekla je Bašele.

- U nekim slučajevima zvaničnici su pušteni, a neki su pronađeni mrtvi - dodala je ona.

Takođe je istakla "duboko zabrinjavajuće informacije" o talibanskim napadima na kancelarije grupa koje zastupaju prava žena.

- U suprotnosti s uvjerenjima talibana da će podržati prava žena, u posljednje tri nedjelje žene su postepeno isključivane iz javne sfere - rekla je ona, i dodala, da je djevojčicama starijim od 12 godina zabranjeno da pohađaju školu u nekim mjestima u Avganistanu.