latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:15 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

Spriječiti pokušaje umanjivanja broja žrtva u Јasenovcu (VIDEO)

Da se broj žrtava u Јasenovcu umanjuje, čak i u vodećim medijima u Srbiji, upozoravaju ugledni istoričari, članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti, profesori nacionalne istorije savremenog doba na univerzitetima u Srbiji i Srpskoj.
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

Protestno pismo do sada je potpisalo više od stotinu javnih ličnosti, među njima i Miloš Ković, Darko Tanasković, Emir Kusturica...

Potpisnici protestnog pisma zahtijevaju da prestane javna "licitacija" brojem žrtava logora Јasenovac, smišljena da bi se porekao genocid nad Srbima u NDH. U toj kampanji broj jasenovačkih žrtava desetostruko se umanjuje, a u njoj nažalost učestvuju i činovnici nekih od najviših državnih institucija u Srbiji, kaže jedan od inicijatora pisma, istoričar Miloš Ković.

- Zvaničan broj koji je usvojila Zemaljska komisija Hrvatske koja je neposredno po oslobođenju ušla u Јasenovac je od 500 do 600.000, broj ide do 700.000 – to je broj koji stoji u Gradini i dan-danas. Ovu knjigu Zemaljske komisije je reizdala Vlada Republike Srpske. To su mjerodavni brojevi - kaže Ković.

Ma otkud dolazili, pokušaji umanjivanja broja jasenovačkih žrtava potpuno su neprihvatljivi, smatra potpisnik pisma Aleksandar Raković.

- Јedan broj imena je popisan, ostalo je da se popiše još puno imena i to je proces koji ni Izrael nije završio do kraja, do danas, prema tome - ne treba žuriti da bi se neke stvari radile ofrlje, nego treba kompetentno, jer to ne zastarjeva, kompetentno utvrđivati i tačna imena žrtava u Јasenovcu - istakao je Raković.

U nekim stvarima kompromisa ne može biti – to su Јasenovac i Kosovo, najsvetije riječi srpskog jezika, ističe profesor Ković. Umanjivanje broja žrtava holokausta u mnogim zemljama smatra se krivičnim djelom, a Srbija i Srpska trebalo bi donesu slična zakonska rješenja, kažu naši sagovornici.

- To je moralno pitanje, šta znači prećutkivanje naših žrtava, šta znači to poigravanje i ta igra – to je političko pitanje, jer mi vidimo da ova vrsta relativizacije dolazi od država kao što je Hrvatska, dolazi iz država kao što je Njemačka, država koje su spasavale naciste poslije Drugog svjetskog rata, kao što su SAD i Velika Britanija - dodaje Ković.

- Treba se držati istog stava koji imaju Јevreji i Јermeni prema svojim sunarodnicima koji su stradali u zločinima genocida od tuđe ruke, dakle mi, Srbi, treba da se držimo te metodologije, tog koncepta i da od toga nipošto ne odustajemo - izjavio je Raković.

 Revizionisti, po pravilu, prećutkuju brojne istorijske izvore o stotinama hiljada žrtava. Istoričari ocjenjuju da je izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini veoma važna, kako bi se obnovilo i očuvalo sjećanje na istoriju genocida nad Srbima kroz vijekove.